Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációkat díjaztak Zágrábban

2019. június 09. - Herczeg Zsófi

A zágrábi Animafesten Milorad Krstic thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő elnyerte a fesztivál nagydíját, Turai Balázs Róma bukása című animációját pedig különdíjjal jutalmazták.

A június 3. és 8. között megrendezett Animafesten az egész estés filmek közt versenyzett a Ruben Brandt, a gyűjtő, a diákfilmek versenyében vetítették Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmjét, valamint Debreczeni Zsuzsanna Vannak problémáim című METU diplomamunkáját. A rövidfilmes, valamint a horvát alkotásoknak szóló versenybe is beválogatták Turai Balázs horvát-magyar koprodukcióban készült Róma bukása című animációját.

A fesztivál nagydíját Milorad Krstic animációs thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő nyerte, a horvát produkciók versenyében pedig elismerő oklevéllel jutalmazták Turai Balázs Róma bukása című animációját.

ruben_brandt_a_gyujto.jpg

Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő

Ruben Brandt, a gyűjtő 2018. november 15-én került a magyar mozikba, és több mint 46 ezer néző váltott rá jegyet, ezzel az utóbbi 10 év legnézettebb magyar animációja lett. Milorad Krstic szerb származású rendező egész estés animációja keveri az akciófilmek, a gengszterfilmek, a thrillerek, a noirok, de még a horrorfilmek elemeit, és világhírű művészeti alkotásokon keresztül a műkincsrablók izgalmas világába vezeti a nézőt. A filmben szereplő több mint 300 művészeti utalás kódfejtésére jött létre az OkosMozi oldala, ahol Milorad Krstic rendező által újraértelmezett művészeti alkotásról és azok eredetijeiről izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyeknek segítségével nemcsak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet lehet jobban érteni, de a fiatalok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt.

turai_balazs_x_roma_bukasa_01.jpg

Turai Balázs: Róma bukása

A horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában készült Turai Balázs 23 perces antiutópikus flmje, a Róma bukása. A pimasz módon társadalomkritikus alkotásban egy posztapokaliptikus paradicsomban vergődik az atomtámadást túlélő Rádium család. A Búra mesterséges édenkertjében élik mindennapjaikat: a gyerekek játszanak, anyu főz, apu a határra jár mutánsokat lőni. Amikor a kisfiú apjával tart a mutánsvadászatra, furcsa vágy fogja el a Külvilág felderítésére, ezért éjszaka a húgával együtt kiszökik a Búrából. A tesók először az elrákosodott kivándorló Árpi Bácsival randiznak, utána szembekerülnek a gonosz mutánsokkal is. A Róma bukása legközelebb a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában látható június 19. és 23. között.

A zágrábi Animafest-et 1972-ben rendezték meg először és egészen 2005-ig biennálé volt. A fesztivál rövidfilmes nagydíja Oscar-kvalifikáló, ezen kívül az Európai Animációs Díjra, az Emile Award-ra is egyenes jelölhetőséget jelent. Az Animafest díjai pénzjutalommal is járnak, a legjobb rövidfilm 2500 euró, a legjobb diákfilm és a legjobb horvát alkotás 1000 euró pénzdíjat kapnak.

süti beállítások módosítása