Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Próbáltál már megfelelni a nem megfelelésnek?

2020. július 22. - Herczeg Zsófi

Júliusban tíz szuper MOME Anim film kerül fel végleg a netre, melyek ifjúkori tapasztalatokat és öregkori emlékeket dolgoznak fel, szólnak a magányról, a féltékenységről, a boldogságkeresésről, transzgenerációs problémákról, vagy éppen teljesen elrugaszkodnak a valóságtól és egy kísérteties bérházba vagy az űrbe röpítenek minket. Kilencedikként Király Krisztiály A körömágyszaggató című diplomafilmjét láthatjuk.

Király Krisztián 2015-ös MOME Anim diplomafilmje A körömágyszaggató, amely remekül beillik az olyan közérzetfilmek sorába, mint a  Moszkva tér, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, vagy az Itt vagyok. Krisztián filmjeiben látványos a személyesség és az önéletrajzi történetekből vett ihlet, ami már a Mező utca 1-en is észrevehető, mely a rendező gyerekkori élményein keresztül mutat be egy történelmi eseményt, a Szabad Európa Rádió megszűnését 1993-ban. 

A körömágyszaggató is követte ezt a vonalat, melyben Krisztián alteregója beszél saját problémáiról a csajozáson át a családi gondokon keresztül a félelmeiről, szorongásairól, a mentor fétiséről, a nem megfelelni akarásáról, hogy mi borítja ki, és persze a körömágyszaggatási mániájáról. Nagyon személyes film, ennek ellenére nagyon könnyen lehet azonosulni az életszituációkkal: a béna szövegű szakítással, a családtól való elszakadással, a jövő bizonytalanságától való félelemmel, vagy amikor elfogy a melegvíz a koliban. Van benne kisrealista vidéki helyszín faaprítással és nagyvárosi pályaudvaron való lófrálás, metrózás emblematikus mentorszellemekkel, az üresség tengerén hánykodó majom, és sok-sok véres körömágyszaggatás. 

kiraly_krisztian_a_koromagyszaggato_3.png

Király Krisztián: A körömágyszaggató

A rendezői koncepcióból kiderül, hogy miért ez a film címe: "Ezt a motorikus pótcselekvést neveztem ki minden felsorolt kérdés, félelem és frusztráció tünetének, fizikai megnyilvánulásának." Mivel a körömágyszaggatás egy elég visszataszító képsort idéz fel, ezért ezt megpróbálták öniróniával ellensúlyozni, ami a képekben és a narrációban is megjelenik.

Hogy a néző könnyebben megértse az epizodikus szerkezetet, a lazán, vagy egyáltalán nem összefüggő képeket, narrátort használtak, a Fekete keféből is ismert Bánki Gergelyt. "Már a forgatókönyv írásakor világossá vált, hogy a szerteágazó, többnyire eltérő témák eleve determinálják a mozaikos szerkesztést. A film vágójával és dramaturgjával (Czakó Judit és Ruttkay Zsófia - a szerk.) a különböző témakörök között közösen alakítottuk ki azokat a logikai kapcsolatokat, amelyek megadták a film végleges ívét és megteremthetik a nézőben az egységes film élményét."

Krisztián jelenleg Jankovics Marcell Toldi szériáján dolgozik layout és animációs supervisorként, illetve kompozitorként. Korábban részt vett a zseniális Candide sorozat elkészítésében, Richly Zsolt Luther és B. Nagy Ervin Cserebogarak című sorozatában, valamint MOME Anim diplomafilmek gyártásában (pl. Gorgon, Vulkánsziget). Previs artistként dolgozott a Digic Pictures-nél, majd a reklámügynökségi munkába is belekóstolt és illusztrált gyereknek szóló színpadi előadást is.

Ez a szöveg a Te is tépkeded az ujjadról a bőrt? című cikk átírt változata

süti beállítások módosítása