Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Te is tépkeded az ujjaidról a bőrt?

2017. október 21. - Herczeg Zsófi

Éppen két éve volt a 2015-ös MOME Anim diplomafilmek premierje a Toldi moziban, ahol 9 animáció mutatkozott be, többek közt Andrasev Nadja sokszorosan díjnyertes alkotása, A nyalintás nesze is, de itt láthattuk először például Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt, Kopasz Milán Beyond vagy Takács Anikó Cosmic Jacuzzi című animációját is.

kiraly_krisztian_a_koromagyszaggato_3.png

Király Krisztián: A körömágyszaggató

És Király Krisztián A körömágyszaggató című filmjét is, ami remekül beillik az olyan közérzetfilmek sorába, mint a  Moszkva tér, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, vagy Szimler Bálinttól az Itt vagyok. Krisztián filmjein nagyon érezhető a személyesség és az önéletrajzi történetekből vett ihlet, ami például a Mező utca 1-en is észrevehető, melynek hátterét egy történelmi esemény adta (1993-ban megszűnt a Szabad Európa Rádió), de a rendező gyerekkori emlékein keresztül bemutatva. 

A körömágyszaggató is követte ezt a vonalat, ebben Krisztián alteregója beszél saját problémáiról a csajozáson át a családi gondokon keresztül a félelmeiről, szorongásairól, arról, hogy mi borítja ki, és persze a körömágyszaggatási mániájáról. Nagyon személyes film, ennek ellenére nagyon könnyen lehet azonosulni az életszituációkkal: a béna szövegű szakítással, a családtól való elszakadással, a jövő bizonytalanságától való félelemmel, vagy amikor elfogy a melegvíz a koliban. Van benne kisrealista vidéki helyszín faaprítással és nagyvárosi pályaudvaron való lófrálással, metrózás emblematikus mentorszellemekkel és sok-sok véres körömágyszaggatás. De minek sorolni, mától látható az egész film online! 

A körömágyszaggatóhoz készült egy oldal is (ide kattints), ahol lehet látni korai vázlatokat, figura- és háttérterveket, és a rendezői koncepció is olvasható, amelyből kiderül, hogy miért ez a film címe: "Ezt a motorikus pótcselekvést neveztem ki minden felsorolt kérdés, félelem és frusztráció tünetének, fizikai megnyilvánulásának." Mivel a körömágyszaggatás egy elég visszataszító képsort idéz fel, ezért ezt megpróbálták öniróniával ellensúlyozni, ami a képekben és a narrációban is megjelenik, habár nem maradéktalanul, hiszen visszatérő elem a véres ujjas kézfej, ami még a plakáton is központi elem. 

Hogy a néző könnyebben megértse az epizodikus szerkezetet, a lazán, vagy egyáltalán nem összefüggő képeket, narrátort használtak, a Fekete keféből is ismert Bánki Gergelyt. "Már a forgatókönyv írásakor világossá vált, hogy a szerteágazó, többnyire eltérő témák eleve determinálják a mozaikos szerkesztést. A film vágójával és dramaturgjával (Czakó Judit és Ruttkay Zsófia - a szerk.) a különböző témakörök között közösen alakítottuk ki azokat a logikai kapcsolatokat, amelyek megadták a film végleges ívét és megteremthetik a nézőben az egységes film élményét."

Krisztián mióta 2015-ben elvégezte a MOME Anim mesterszakát, a Candide és a Luther-sorozaton dolgozott, részt vett Horváth-Molnár Panna Lila gorilla (mely a Kortárs gyerekversek és -dalok széria egy darabja), Felvidéki Miklós Gorgon és Lovrity Kata Vulkánsziget című MOME Anim diplomamunkáinak elkészítésében, valamint Tóth Luca Superbia című filmjében is animátorként. 

kiraly_krisztian_a_koromagyszaggato_2.png

Király Krisztián: A körömágyszaggató

süti beállítások módosítása