Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Öt magyar animáció utazik virtuálisan Ottawába

2020. július 17. - Herczeg Zsófi

Nyilvános az egyik legfontosabb animációs esemény, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál programja, melybe öt magyar animáció került. A fesztivált online rendezik meg ősszel.

Észak-Amerika legnagyobb animációs fesztiválja, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál (OAIF) sok más filmes eseményhez hasonlóan online térbe költözik szeptember 23. és október 4. között. A szervezők közel 2000 nevezés közül választottak ki 92 rövidfilmet, sorozatot és VR munkát, hat nagyjátékfilmet és 16 kanadai diákfilmet, valamint 41 alkotás került a panoráma blokkba, köztük kanadai és nemzetközi rövidfilmekkel, illetve diákfilmekkel. A programba öt magyar alkotás került.

daniel_gray_x_hide_3.jpg

Daniel Gray: Hide

A narratív rövidfilmes versenybe került Daniel Gray Hide című kisfilmje, melyet tavaly pitcheltek az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon, ahol elnyerteCiclic Prize-t és a NEF Animation Prize-t. A Hide főszereplője egy testvárpár, akik bújócskát játszanak egy lakásban. Az egyikük megtalálja a tökéletes búvóhelyet, ám kicsit később kikukucskálva azt látja, hogy a bátyja abbahagyta a játékot, és az élet megy tovább nélküle. A Hide írója, rendezője és látványtervezője Daniel Gray. A 10 perces, felnőtteknek szóló animáció a magyar CUB Animation (producer: Szederkényi Bella, Gelley Bálint), a francia La Cellule Productions (producer: Marion Barré, Soyo Giaoui), valamint a National Film Board of Canada (producer: Maral Mohammadian) koprodukciójában készül.

ulrich_gabor_x_dune.jpg

Ulrich Gábor: Dűne

A nem narratív versenybe válogatták Ulrich Gábor Dűne című kísérleti animációját, mely nemrég az Annecy 2020 Online fesztiválon debütáltA Dűne egy fekete-fehér, absztrakt thriller, hullámzás képzelet és valóság között, amelyben a hangok mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. A háromperces animáció a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, hangdizájnere Chris Allan Tod (Sellők és rinocéroszok), producerei Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője és a KAFF igazgatója, valamint Muhi András (Rengeteg, Testről és lélekről). A kisfilm legközelebb a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon versenyez.

darabos_eva_x_pa_kis_panelom_3.jpg

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

A diákfilmes versenybe két MOME Anim diplomafilm is került: Darabos Éva Pá, kis panelom! című kisfilmje egy abszurd humorú, szürreális szimbólumokkal teli animáció a szeretett otthon elhagyásáról, Kádár Melinda A forrás és a torony című rövidfilmje pedig absztrakt formákkal működő, saját szabályrendszerrel rendelkező ökoszisztémát mutat be, ahogy az örökösen váltakozik az aktív és a passzív állapot között.

kadar_melinda_x_a_forras_es_a_torony.jpg

Kádár Melinda: A forrás és a torony

A világpanoráma programban szintén szerepel MOME alkotás: a média design mesterszakon diplomázott Lerch Júlia Needs című 3D darabja játékos módon, amorf testekkel, a fizikai törvényszerűségeket felrúgva mutatja be, hogy mennyire az elemi ösztöneink, a szükségleteink irányítanak minket, és mi történik, ha befolyásolni tudjuk őket.

lerch_julia_x_needs.jpg

Lerch Júlia: Needs

süti beállítások módosítása