Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Lehet-e barátság egy űrlény és a földi búvár játékszere között?

2020. július 06. - Herczeg Zsófi

Júliusban tíz szuper MOME Anim film kerül fel végleg a netre, melyek bejárták a világ filmfesztiváljait és számos díjat nyertek. Elsőként Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című diplomafilmjét láthatjuk.

Katinka 2015-ben diplomázott Hugo Bumfeldt című kisfilmjével, mely egy távoli bolygón élű űrlény kisfiúról, Hugóról szól, aki megkapja élete első kisállatát: egy Földről elrabolt könnyűbúvárt. Ugyan a történet egy másik bolygón játszódik, viszont ugyanazok a problémák merülnek fel abban a társadalomban is, mint nálunk a Földön. Ez a fordított világ (ahol egy emberi lény a házi kedvenc) a gyerekek számára is érhetően és empatikusan jeleníti meg, hogy mi emberek hogyan bánunk az állatainkkal és egymással. Ami az egyik félnek csak játék, a másiknak szenvedés lehet, és hiába közelítünk jóindulatúan, nem érezzük át a másik helyzetét. Emiatt a film nagy erénye, hogy elgondolkodtat a gyerekkori tapasztalatok és a szülői felvilágosítás fontosságáról, és bemutatja, hogy miként alakul ki egy gyerekben a felelősség érzete. Ilyen szempontból a Hugo Bumfeldtben felvetett kérdések nagyon hasonlítanak René Laoux felnőtt közönséget célzó A vad bolygó (1973) című filmjében lévőkre, melyben szintén emberek vannak háziállatként tartva az idegenek, csak ők sokkal szélsőségesebb módon bánnak velük, emiatt a társadalomkritikája is sokkal élesebb.

bognar_eva_katinka_hugo_bumfeldt_5.jpg

Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt

A Hugo Bumfeldt számos fesztiválon szerepelt, és jó pár díjat zsebelt be: többek közt az Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában a gyerekzsűri díjával jutalmazták, az írországi Killarneyben megrendezett rövidfilmes Kerry Filmfesztiválon a legjobb animáció díját kapta meg, a Austini Filmfesztivál legjobb animációs rövidfilmjének elismerésével pedig Oscar-kvalifikáló díjt is nyert.

A Hugo Bumfeldt-et Bognár Éva Katinka írta és rendezte, emellett Bera Nándor, Bárdos Attila, Horváth-Molnár Panna, Koska Zoltán és Farkas Júlia is dolgozott benne, a vágó Czakó Judit volt, a zenéjét Buttinger Gergely szerezte, a hangért pedig Lukács Péter Benjamin felelt.

bognar_eva_katinka_x_mome_anim_2019.jpg

Bognár Éva Katinka a 2019-es Kiskakason (Fotó: MOME Anim/Szentesi Balázs)

Katinka leginkább gyerekfilmes projektekben vesz részt: gyerekkönyveket illusztrál (Harcos Bálint: A boszorkánycica, Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja), korábban animációra adaptált irodalmi és zenei műveket a Kortárs gyerekversek és -dalok sorozatban (Varró Dániel: Nyúl tavaszi éneke, Tóth Krisztina: Reggeli, Müller Péter Sziámi: Jó, ha van, valamint a Horváth-Molnár Pannával közösen készített A lila gorilla Havasi Attilától). Meghatározó alakja Gelley Bálint Átjáró Másvárosba című sorozatának, melynek látvány-, háttér- és figuratervezője, évekig dolgozott Richly Zsolt Luther Márton életét feldolgozó sorozatán, valamint részt vett Huszár Dániel Szépművészeti Múzeum számára készült kisfilmjében Lucas Cranach életéről. Jelenleg a ZINA új kiadványába rajzol, melyben sokadszorra dolgozik együtt számos hazai animációssal és grafikussal.

A diploma után évekig tanított a MOME-n, ahonnan most alkotói szabadságra ment: "Igyekszem olyan helyzeteket találni, ahol magamat adhatom, de alkotóként továbbra sem az vonz, hogy direkt módon a saját élményeimből induljak ki. Az érdekel, hogy a különféle fejlesztési és munkafolyamatok során formáljam személyessé a történeteket, világokat, amiket építek, vagy amikkel dolgozom - akár szerzői projektről, akár megbízásról van szó."

süti beállítások módosítása