Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nézz frankofón animációkat egy hónapig, ingyen

2020. június 17. - Herczeg Zsófi

A Francia Intézet június 12. és július 13. között rendezi meg a Frankofón Filmhónapot, ezúttal online. Az egy hónap alatt hat ország 10 játék- és 11 rövidfilmjét lehet ingyenesen megnézni, melyek között két animációs nagyjátékfilm és öt kisfilm is szerepel. A filmek ezen a linken érhetők el, eredeti nyelven, több választható felirattal (köztük öt filmhez magyar felirattal). 

Itthon korábban csak az Anilogue fesztiválon lehetett látni Sébastien Laudenbach első egész estés animációját,  a Grimm-testvérek egyik meséjét adaptáló A levágott kezű leány (La jeune fille sans mains, itt írtunk róla) című filmet, mely különféle technikát (hagyományos kézirajz, vízfesték- és 2D animáció, stb.) kever és olyan grafikai stílust használ. A történet szerint egy szegény ember alkut köt az ördöggel, hogy a jólétért cserébe neki adja az almafáját. Ám azzal nem számolt a molnár, hogy a fán játszik ifjú lánya is, aki így szintén az alku részévé válik. Az ördög hiába próbál többször is eljönni érte, a lány annyira tiszta, hogy sosem tudja magával vinni, még akkor sem, amikor apja levágja a lány ártatlan kezeit. Az egyszerre minimalista, de művészileg komplex film olyan csodálatosan sikerült, hogy a 2016-os Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta egész estés film kategóriában. 

the_girl_without_hands.jpg

Sébastien Laudenbach: A levágott kezű leány

Szintén az Anilogue-on láthattuk Jean-François Laguionie A festmény (Le tableau) című filmjét, mely elnyerte a fesztivál nagyjátékfilmes fődíját. A film főszereplői az alkotójuk által félbehagyott festményfigurák, akik három csoportra oszlanak: a Befejezettek, a Félbehagyottak és a Vázlatok. Mivel magukat a többieknél tökéletesebbnek képzelik, a Befejezettek hamar élre törnek és a Félbehagyottakat kiközösítik, a Vázlatokat pedig szolgasorba kényszerítik. Ramo, a fiatal Befejezett beleszeret egy Félbehagyott lányba és a többi kirekesztettel az oldalán elindul a képkereten kívülre, hogy megkeresse és visszahívja a festőt.

the_painting.jpg

Jean-François Laguionie: A festmény

A Frankofón Filmhónap idején öt animációs rövidfilm nézhető meg ingyen online: Jean-Charles Mbotti Malolo inkább felnőtt közönséget célzó The Sense of Touch (Le Sens du toucher) című filmje egy siketnéma nő és férfi egymáshoz való vonzódásáról szól, akik a táncon keresztül kommunikálnak egymással, és amely vonzalomnak még a macskaszőr allergia sem tehet keresztbe. Az emberek szó szerint betűkkel táplálkoznak Izù Troin The Wordcutter (Le Bûcheron des mots) című filmjében, ám vannak bizonyos könyvek, amik érzelmi tartalmuk miatt tiltottak a város lakói számára, mert visszafordíthatatlan testi következményeket okozhatnak.

the_sense_of_touch.jpg

Jean-Charles Mbotti Malolo: The Sense of Touch

A gyerekközönségnek szól Olesya Shchukina The Elephant And The Bicycle (Le Vélo de l'éléphant) című kisfilmje, melyben egy városban élő elefántot kap el a bringázás iránti szeretet. Loïc Bruyère In a Cage (La Cage) című animációja egy különleges barátságot mutat be egy énekelni nem tudó medve és egy repülni nem tudó énekesmadár között. Nabaloum Boureima Tales of Africa történeteinek egyik epizódja, a Malika és a boszorkány (Malika et la sorcière) egy kislányról szól, aki élete első báljára készül, ahol megtalálhatja az igazit és valóra válhatnak álmai.

süti beállítások módosítása