Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar animációs riportok a Filmarchívumtól

2020. április 21. - Herczeg Zsófi

A Filmarchívum vimeo csatornáján napokat lehet eltölteni, annyi szuper filmet tettek elérhetővé. Ahogy korábban írtuk, a Filmarchívum 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférését biztosítja a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához. Ezek között 6 klasszikus egész estés magyar animáció és 12, főleg gyerekeknek szóló rövidfilm található. De ha jobban átböngésszük a csatornát, találunk még 12 animációs kisfilmklasszikust: Rófusz Ferenc Oscar-díjas A légy című filmjétől kezdve, Jankovics Marcell cannes-i Arany Pálma-díjas Küzdők című animációján át Nepp József Öt perc gyilkosság című szatírájáig. A teljes lista:

jankovics_marcell_x_janos_vitez_making_of.png

Jankovics Marcell (Forrás: Filmarchívum)

A filmeken kívül trailerek, filmrészletek és filmhíradók is nézhetők, ezek mellett pedig találunk régi és új interjúkat is. Nemrég került fel vimeóra egy háromperces interjú Jankovics Marcellel az 1973-ban bemutatott János vitéz gyártásáról, melyből többek közt kiderül, hogy több mint 600 színt használtak fel a színezésnél és a zenére koreografálták a szereplők mozgását. De ami ennél is izgalmasabb, az az, hogy betekinthetünk a Pannónia Stúdió 70-es évek eleji munkafolyamataiba, láthatjuk a figuraterveket, a celleket, a kifestőket, és még egy csoportképet is a film 150 munkatársáról.

Találunk továbbá két riportfilmet, az egyikben a februárban elhunyt Csukás István mesélt ifjúkoráról és rögös útjáról az írásig, hogy a gyerekirodalom sok költő-író menedéke volt a szocializmus időszakában, és persze arról, hogy hogy elevenedtek meg a könyvei a tévé képernyőjén. A másik riportfilmben Henrik Irén operatőr, Dargay Attila felesége megmutatja hogyan dolgozik az animációs operatőr, megismerhetjük a reklámfilmezés kezdeteit és hatásait a későbbi animációkra, hallhatunk rengeteg érdekes technikai információt, valamint a Lúdas Matyi és a Szaffi keletkezéséről is hallhatunk anekdotákat.

süti beállítások módosítása