Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Lírai magyar animációk a netre költözött annecy-i fesztiválon

2020. április 15. - Herczeg Zsófi

2020. júniusában 60. alkalommal rendezték volna meg a legnagyobb európai animációs eseményt, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melyet a koronavírus felülírt, és bár a szervezők sokáig reménykedtek a helyzet javulásában, nemrég inkább a lemondás mellett döntöttek. Ám ahogy egyre több fesztivál vezeti be, hogy az elmaradás ellenére díjakat oszt, vagy a program egy részét online elérhetővé teszi (lásd legutóbb az SXSW), úgy a francia fesztivál szervezői is úgy döntöttek, hogy az eredeti időpontot meghosszabbítva, június 15. és 30. között az éterbe költöztetik az eseményt. Az online filmfesztivál részleteiről később tájékoztatnak, de reméljük mindenki számára elérhetőek lesznek a filmek. 

Az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra több mint 3000 nevezés érkezett 94 országból. A legtöbb nevezés Franciaországból, Amerikából, Angliából, Kanadából, Németországból, Kínából és Dél-Koreából jött, de ezen kívül olyan országokból is válogattak be kisfilmeket a szervezők, ahonnan csak ritkán látunk animációkat (például Izland, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom vagy Indonézia). Ma be is jelentették a versenyprogram egy részét, melyben összesen 179 alkotás szerepel: a rövidfilmes versenyben 37 kisfilm, az Off-Limits kategóriában 12 kísérleti animáció, a Perspectives szekcióban 20 alkotás, a Young Audiences blokkban 10 film, a diplomafilmek versenyében 44 animáció, ezen kívül 21 tv-sorozat epizód és 35 alkalmazott animáció.

annecy_2020.jpg

Ahogy Marcel Jean, a fesztivál igazgatója mondta, a 2020-as versenyprogram kevésbé komoly, és sokkal viccesebb, mint a korábbi években. De idén is számos film érint ökológiai, migrációs és genderkérdéseket, ezen kívül sok animáció párhuzamba állítható az aktuális járványhelyzettel. A fesztivál programjának második részét, az egész estés filmeket és a VR munkákat május közepén jelentik be. 

Már hagyomány, hogy minden évben szerepel legalább egy magyar animáció az annecy-i fesztivál programjában, és ezt idén sem írja felül a koronavírus. Legalább egy MOME diplomafilm is versenyzik minden évben, ez pedig idén Kádár Melinda A forrás és a torony című alkotása. A rendező egy ökoszisztéma felbomlásának és újjáalakulásának körforgásából inspirálódva alkotta meg a 7 perces kisfilmet. Amikor az ökoszisztémát éltető forrás elapad, segélykérése beindít egy folyamatot, mely a világ összes erőforrását egy torony megépítésére fordítja. Ez látszólag romboló hatással van a környezetre, a toronynak azonban nincs más célja, mint a forrást újraindítani. A film egy kísérlet a maszkulin-feminin, természetes-mesterséges, adok-kapok típusú ellentétek kibékítésére, amely az örökösen ismétlődő struktúra segítségével megpróbálja mindkét pólus létjogosultságát megindokolni, illetve azok kölcsönhatását feltérképezni.

kadar_melinda_x_a_forras_es_a_torony.jpg

Kádár Melinda: A forrás és a torony

Az Off-Limits szekciót a műfaji határokat feszegető filmeknek hozták létre, melybe idén 12 kisfilmet válogattak. Ezek között szerepel Ulrich Gábor Dűne című animációja, mely egy különleges, absztrakt thriller, hullámzás képzelet és valóság között, amelyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. A háromperces animáció a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, hangdizájnere Chris Allan Tod (Sellők és rinocéroszok), producerei Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője és a KAFF igazgatója, valamint Muhi András, aki olyan filmek producere volt korábban, mint Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című alkotásai, és Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmje.

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész szerzői filmjeit több mint negyven ország filmfesztiváljai válogatták be versenyprogramjukba. Idén harmadik filmjével szerepel a francia fesztiválon: 2003-ban Idegen test, 2005-ben pedig Mielőtt című alkotása volt a programban. Munkáiból Európa több országában rendeztek képzőművészeti tárlatot, alkotásai megtalálhatók külföldi és magyarországi gyűjteményekben. Több felsőoktatási intézményben volt meghívott előadó, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít. 

ulrich_gabor_x_dune.jpg

Ulrich Gábor: Dűne

A szervezők az idei fesztivál online térbe költözésével a 2021-es rendezvényt tekintik a hivatalos 60. alkalomnak, melynek fókuszában Afrika fog állni. Az Annecy 2020 Online fesztiválon az eredeti program egy részét lehet majd látni június 15. és 30. között, ennek mikéntjéről később tájékoztatnak a szervezők. Az online forma ellenére idén is zsűrizik a filmeket, a Kristály-díjakról a kilenctagú zsűri dönt, közönségdíjak idén nem lesznek.

Forrás: Annecy-i Animációs Filmfesztivál, Kecskemétfilm, MOME

süti beállítások módosítása