Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Oscar-kvalifikáló díjat nyert a Szimbiózis

2020. március 25. - Herczeg Zsófi

Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmjét Amerika egyik legfontosabb fesztiválja, az SXSW díjazta, ráadásul egyből Oscar-kvalifikáló elismerést kapott.

Nemrég írtuk, hogy már több mint 40 fesztivál programjában szerepel Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmje, köztük a South by Southwest (SXSW) fesztiválon, melyet eredetileg 2020. március 13. és 22. között rendeztek volna meg a texasi Austinban. A koronavírus viszont felborította a tervet, és az SXSW szervezői a nagy filmfesztiválok közül elsőként, alig egy héttel a kezdés előtt lefújták az eseményt. A jó hír, hogy a zsűrit nem hagyták tétlenül és díjakat is osztottak. 

Andrasev Nadja Szimbiózis című függetlenfilmje az animációs rövidfilmes versenyprogramban szerepelt másik 14 alkotás mellett, a kategória zsűrije pedig éppen a magyar kisfilmnek adta a legjobb animációs rövidfilm díját. Már ez is óriási dolog, de az örömöt tetézi, hogy az SXSW Oscar-kvalifikáló fesztivál, vagyis a legjobb élőszereplős és animációs rövidfilm díjával kitüntetett alkotás automatikusan nevezhetővé válik a jövő évi Oscar-díjra. 

andrasev_nadja_x_szimbiozis_7.png

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Nadja nem először nyert Oscar-kvalifikáló díjat: 2017 végén A nyalintás nesze című MOME Anim diplomafilmje a New Orleans-i Filmfesztiválon a legjobb animáció lett, ezzel esélyessé vált az Oscar-díjra, ám shortlistre végül nem jutott.

A nyalintás neszében és a Szimbiózisban közös, hogy egy fiatal nő gondolatait és mindennapjait követi nyomon, viszont míg előbbiben a szürreális társra találás, addig utóbbiban a társ elvesztése a központi téma. A Szimbiózis hősnője a férje szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság és nyughatatlan érdeklődése életre szóló változást indít el benne. Aki még nem látta a filmet, annak itt a remek lehetőség, ugyanis március 30-ig online elérhető az alábbi linken.

Nézd meg online a Szimbiózist itt! 

jelszó: Makivulva


Nadja a film hátteréről a Filmklub Podcast-ban mesélt őszintén, amit itt lehet meghallgatni.

Szimbiózis a francia MIYU és a magyar SALTO Film koprodukciójában készült, de a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2017-ben, francia támogatói pedig a France Télévisions, a CNC Drome Department and Valence Romans Agglo, a Région Auvergne-Rhone-Alpes a CNC-vel partnerségben, illetve a dán The Open Workshop. Zeneszerzője Mads Vadsholt, hangdizájnere Lukács Péter Benjámin, vágója Czakó Judit, producerei Emmanuel Alain-Raynal és Pierre Baussaron, magyar részről pedig Fülöp József és Sipos Orsolya.

andrasev_nadja_x_symbiosis_03.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Nadja első függetlenfilmje, a Szimbiózis az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon debütált 2019-ben, már több mint 40 fesztiválon szerepelt, és eddig tizenkét díjat zsebelt be. Legutóbb az amerikai Slamdance fesztiválon kapta meg a zsűri különdíját, a francia Premiers Plans fesztiválon a legjobb európai rövidfilmnek szavazta a közönség, valamint elnyerte a legjobb zenének járó díjat is, a Primanimán elhozta a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat, a 14. KAFF-on egyből három díjat is nyert (legjobb elsőfilm, magyar filmkritikusok díja, diákzsűri díja), grafikai stílusáért a zsűri díját kapta a KROK Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Ciprusi Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon és az orosz Insomnia Animációs Filmfesztiválon külön elismerésben részesült. Ezen kívül olyan menő fesztiválokon versenyzett, mint a Szarajevói Filmfesztivál, a Londoni Nemzetközi Animációs Fesztivál, a Tallinni Black Nights Filmfesztivál, a németországi DOKLeipzig, bucheon-i és az uppsalai fesztiválon, a fehéroroszországi Animaevka és a szlovén Animateka fesztiválon. A koronavírus miatt törölt vagy elhalasztott fesztiválok a Szimbiózist is érintették, nagyon sok neves fesztivál beválogatta a programjába, de nagy részüket törölték vagy bizonytalan időre elhalasztották. 

süti beállítások módosítása