Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Felborult a magyar filmlexikonok tér-idő kontinuuma

2020. január 20. - Herczeg Zsófi

Közel egy hete mutatták be a Magyar Művészeti Akadémia Magyar filmek a kezdetektől napjainkig című online lexikonát, ahol a magyar filmkultúra legfontosabb alkotásairól olvashatunk alapos írásokat, többek közt animációkról is.

Az MMA tavaly indította online lexikonát, mely először szépirodalmi szócikkeket tartalmazott, idén bővült filmes írásokkal, a célja pedig, hogy "egyszerre nyújtson eligazodást a szakma, az oktatás és a tágabb értelemben vett olvasóközönség számára." Egyelőre 100 magyar filmről került fel anyag, köztük 20 animációs alkotásról a tervezett 50 animációs szócikkből. A filmek adatlapjait nem aprózták el: az egyes alkotásokkal kapcsolatban sorra veszik a filmtörténet és a történelem, valamint a rendezői életmű tekintetében fontos adatokat, elemzik és értelmezik is az adott művet, a szócikkeket pedig a filmhez kapcsolódó legfontosabb és legfrissebb szakirodalom felsorolása zárja. Az MMA filmlexikonának animációs szócikkeit Varga Zoltán írja, akinek az elmúlt években jelentek meg könyvei a magyar animációról (A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések, A kecskeméti animáció, és legutóbb a Jankovics Marcellről szóló kiadvány).

s42_1.jpg

Bucsi Réka: Symphony no. 42 

A Magyar Nemzeti Filmarchívum viszont pár hónappal megelőzte az MMA-t, ugyanis ők 2019. őszén indították az Alapfilmek oldalukat ugyanazzal a céllal: "az ismeretterjesztő és oktatási célokat szolgáló filmtörténeti weboldal a magyar filmkincs legfontosabb alkotásaira hívja fel a figyelmet". 

Az MNF szócikkei elhelyezik az alkotásokat a filmtörténetben és a rendezők pályáján, kitekintéssel a kortárs és a nemzetközi kontextusra, a tartalomleírás mellett pedig a film különlegességét, forgatási információkat és a magyar filmtörténetben elfoglalt helyét is említik. Az MNF filmlexikona egyébként színesebb, mert a szócikkekhez fotógaléria, rendezői portré, érdekességek és filmplakátok is kapcsolódnak, a tájékozódást pedig egy filmes idővonal és fogalomtár segíti. Minden szócikk tartalmaz egy elemzett filmrészletet, egyes filmeknél saját gyártású mozgóképes anyag (interjú, előzetes, szakértői beszélgetés, werkfilm) is található, míg más filmek teljes hosszban megtekinthetők. Sőt, a tanároknak és diákoknak szóló menüben ötleteket adnak arra, hogy hogyan lehet a kiválasztott filmeket az oktatásban és a tanulásban felhasználni. Az MNF animációs filmjeinek szócikkeit Orosz Anna Ida, a Filmarchívum animációs munkatársa, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál alapítója és kurátora, a KAFF szervezőtagja írja. 

habfurdo_still_3.jpg

Kovásznai György: Habfürdő

Szóval most már egyszerre két online magyar filmlexikonunk is van, melyekben elkerülhetetlenül nagy az átfedés, mégis érdemes mindkettőt olvasni, már csak a szerzők és a különböző látásmódok miatt is. Az MMA oldalán eddig 20, az MNF weboldalán pedig 29 animáció szócikke szerepel, egyelőre főleg klasszikus alkotások, de mindkettő tartalma folyamatosan bővül.

Szerencsére ez az egybeesés nem olyan időparadoxont hozott létre, amitől megsemmisült volna a világegyetem. Szuper, hogy végre szabadon elérhető filmlexikonunk van, méghozzá kettő, melyeknek animációs részét a legmeghatározóbb hazai animációs filmelmélészek írják. Úgyhogy mindenkit arra biztatunk, hogy olvasgassák ezeket a szócikkeket, mert nagyon hasznosak és hiánypótlóak. 

süti beállítások módosítása