Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bucsi Réka a Berlinale zsűrijében

2020. január 14. - Herczeg Zsófi

Ha páros év, akkor Bucsi Réka a Berlinalén így van ez 2014 óta, amikor Symphony no. 42 című MOME Anim diplomafilmjével a Berlinale Shorts versenyprogramjában debütált, majd 2016-ban LOVE című, francia-magyar koprodukcióban készült első függetlenfilmjével, és 2018-ban Solar Walk című rövidfilmjével tért vissza a német fesztiválra. Mi több, a Solar Walk elnyerte az Audi Short Film Award-ot, melyet azzal kommentált Réka, hogy "Még soha nem kaptam ekkora elismerést a munkámért." 2020-ban pedig nem versenyfilmmel, hanem a rövidfilmes zsűri egyik tagjaként vesz részt a medvés fesztiválon.

A 70. Berlinalét február 20. és március 1. között rendezik meg, az idei zsűri elnöke Jeremy Irons lesz. A rövidfilmes zsűriben Bucsi Réka mellett Fatma Çolakoğlu török kurátor, valamint a dél-afrikai származású Lemohang Jeremiah Mosese filmkészítő vesz részt. Ők hárman fogják a rövidfilmes versenyben odaítélni az Oscar-kvalifikáló Arany Medvét, az Ezüst Medvét, a 20.000 euróval járó Audi Short Film Award-ot, valamint ők választják ki azt a berlini rövidfilmet, amely indulhat az Európai Filmdíj rövidfilmes kategóriájában.

1920.jpg

Bucsi Réka a 2018-as Berlinalén

De nézzük meg kik voltak eddig magyar filmesek a Berlinale fő zsűrijében. A fesztivál 70 éve alatt nyolc magyar filmrendező volt zsűritag, 4 férfi és 4 női alkotó. 1976-ban Mészáros Márta (Örökbefogadás, Kilenc hónap), 1979-ben Gábor Pál (Angi Vera, Hosszú vágta), 1980-ban Makk Károly (Liliomfi, Szerelem), 1982-ben Lugossy László (Szirmok, virágok, koszorúk), 1985-ben Szabó István (Mephisto, Bizalom), 1990-ben Gyarmathy Lívia (Ismeri a szandi mandit?), 1992-ben Enyedi Ildikó (Az én XX. századom, Testről és lélekről) és 2020-ban Bucsi Réka. Vagyis míg 1979 és 1992 között, azaz 16 év alatt hét magyar rendező zsűrizhetett, most 28 év után lesz újra magyar filmes a Berlinálén. Sőt, míg a korábbi hét zsűritag a nemzetközi zsűriben volt, addig Réka az első magyar alkotó, aki a Berlinale Shorts zsűriben vesz részt, ráadásul az eddigi legfiatalabb magyarként. Réka idén májusban lesz 32 éves, az eddigi legfiatalabb magyar zsűritag pedig Enyedi Ildikó volt, aki 1992-ben 37 évesen zsűrizett a fesztiválon. És ha még fokozni akarjuk, Réka az első magyar animációs rendező, aki a Berlinale fő zsűrijében szerepel. 

Egyébként a pontosság kedvéért a Berlinale egyik független zsűrijében, az Ökomenikus zsűriben 2017-ben a SIGNIS Katolikus Média Világszövetség delegáltjaként az akkor 29 éves Bányai Zsuzsanna szerepelt, aki szintén a MOME animáció szakán végzett 2013-ban Híd című diplomafilmjével.

Bucsi Réka kétségtelenül a leghíresebb fiatal magyar animációs rendezőnk, amihez az is hozzájárult, hogy már diplomafilmjével Oscar-shortlistes lett. Ugyan magyar alkotó, de Németországban született, majd Ausztriában élt 8 éves koráig. Érettségi után a budapesti Novusra járt egy évet, majd felvételt nyert a MOME-ra, ahol az animációs alapképzés után 2013-ban diplomázott mesterszakon Symphony no. 42. című társadalomkritikus szkeccsfilmjével. A Symphony no. 42 a 2014-es Berlinalén debütált és úgy lett Oscar-kvalifikált, hogy elnyerte a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációs rövidfilmnek járó díját. Réka ekkor még csak 26 éves volt. Diploma után sok más MOME hallgatóhoz hasonlóan ő is részt vett az Animation Sans Frontières (ASF) programban, valamint a viborgi Open Workshop és a bécsi Q21 rezidencia-programokban.

A szerelem sokféleségét körbejáró LOVE című első függetlenfilmjét a magyar Boddah (producer: Osváth Gábor) és a francia Passion Paris (producer: Marc Bodin-Joyeux) koprodukciójában hozta létre, mellyel szintén számos díjat bezsebelt, köztük ismét egy Oscar-kvalifikálót: az amerikai RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének díját kapta a legjobb animációs filmért. Ezen kívül elnyerte többek közt a legjobb európai animáció díját a spanyol 3D Wire fesztiválon, a Hokkaido Governor Award-ot a New Chitose Airport Nemzetközi Animációs Fesztiválon, a legjobb rövidfilmnek járó Eastward Window-díjat és a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést a lengyel Żubroffka Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, 2017-ben pedig jelölték Európai Filmdíjra is.

bucsi_reka_x_pictoplasma_2.jpg

Bucsi Réka a 2018-as Pictoplasma konferencián, Berlinben (Forrás: Pictoplasma / Martin Trost)

2017-ben ismét Viborgban töltött több hónapot, ahol nemzetközi, főleg francia és dán alkotókból álló csapatával rendezett egy 50 perces háttéranimációt a dán Aarhus Jazz Orchestra Solar Walk című koncertjéhez. Ebből készült később egy 20 perces rövidfilm azonos címen, mely a 2018-as Berlinalén debütált, ahol megkapta az Audi Short Film Award-ot, később pedig Annie-díjra is jelölték, és szintén elnyert Oscar-kvalifikáló díjat az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Akárcsak a Symphony no. 42-nek és a LOVE-nak, a Solar Walk hangdizájnere is Lukács Péter Benjámin volt, a zenét pedig Mads Vadsholt dán alkotó szerezte hozzá.

Réka nemcsak szerzői filmeket rendez, dolgozott már az FX Networks-nek, a Pindúr Pandúrok 20. évfordulójára készült promóvideóra felkérte a Cartoon Network több női alkotó mellett, valamint gyártott egy 15 másodperces hommage-t a Rick és Morty negyedik évadához az Adult Swimnek, legutóbb pedig ezt készítette nekik. Előadott többek közt a Pictoplasmán Berlinben és New Yorkban, valamint az FMX Nemzetközi Animációs Konferencián Stuttgartban, az amerikai CalArts-on pedig workshopot is tartott. 

Forrás: Berlinale

süti beállítások módosítása