Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Online nézhető a felújított Háry János

2019. augusztus 09. - dotandline

A Kodály Zoltán daljátékából készült Háry János című animáció UHD minőségben látható augusztus 10-től az M3.hu oldalán.

Richly Zsolt 1983-ban bemutatott Háry János című egész estés animációja Kodály Zoltán 1926-os daljátékát veszi alapul, aki pedig Garay János reformkori költő 1843-ban kiadott Az obsitos című elbeszélő költeményét dolgozta át és értelmezte újra 19. századi szellemben. Richly a többórás eredeti művet egyórás rajzfilmmé adaptálta, melyben a groteszk humortól sem mentes kalandokat és a címszereplő mitikussá érlelődő figuráját kísérik az ornamentális stílus lenyűgöző látványelemei.

Háry János a Magyar Televízió megbízásából készült a Pannónia Film, Rajz és Animációs Stúdió III-as műtermében. A munkálatok több mint két évig tartottak, a filmet közel 108.000 kockára rögzítették és 60.000 rajzot készítettek hozzá. Magyarországon 1983. május 9-én került a mozikba, majd december 25-én vetítették először televízióban. A film rendezője és figuratervezője Richly Zsolt, animációs rendezője Jankovics Marcell, a forgatókönyvet Marsall László írta, a film zenéjét Kodály Zoltán műveiből Ferencsik János komponálta, producere pedig Budai György volt. A rajzfilmben énekesként Mészöly Katalin, Sólyom-Nagy Sándor és Takács Klára hallhatók, mellettük többek közt Szabó Gyula, Raksányi Gellért, Haumann Péter, Kállay Ilona és Balázs Péter kölcsönzik hangjukat a szereplőknek.

hary_janos.jpg

Richly Zsolt: Háry János

A Magyar Művészeti Akadémia a 2017-es Kodály-emlékévben pályázott Richly filmjének digitális felújítására, az így nyert 1,5 millió forintot saját forrással kiegészítve fedezte a munka 6,6 millió forintos költségét, mely az MTVA és az NKA együttműködésében valósult meg. A felújított verzió először 2017. decemberében volt látható a Pesti Vigadóban. 

Háry János 35 milliméteres Color Negativ hordozón állt a restaurátorok rendelkezésre, melyet újraszkenneltek, és az MTVA műhelyében manuális és ultrahangos tisztítási technikával, retusálással és színkorrekcióval digitalizálva újítottak fel. Az UHD (Ultra High Definition) felbontású Háry János így árnyaltabb és sokkal részletgazdagabb megjelenést kapott, amit az alábbi videón is jól látni. A felújított animáció az internetre költözött M3 oldalán látható augusztus 10-től. 

süti beállítások módosítása