Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Zöld utat kapott Csáki László animációs dokumentumfilmje

2019. április 04. - Herczeg Zsófi

Kihirdették a Filmalap negyedik Inkubátor Programjának nyerteseit, az öt filmterv között pedig Csáki László Kék Pelikan című egész estés animációs dokumentumfilmje is szerepel.

A Filmalap Inkubátor Programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők, valamint olyan alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Az 57 beérkezett pályázat közül 10 jutott be a döntőbe tavaly októberben. A 10 döntős pályázati úton részesült a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. A Filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével, több hónapos filmtervfejlesztési folyamat és felkészülés előzte meg a pitchfórumot.

A 10 döntős, majd az 5 nyertes közé jutott Csáki László Kék Pelikan című filmterve, mely a ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be három barát történetén keresztül, akik meghackelik a rendszert. A Kék Pelikant már a 2015-ös KAFF óta tűkön ülve várjuk, mely akkor még rövidfilmként volt tervben, de később annyi anyag lett belőle, hogy egész estés filmben kezdtek gondolkodni az alkotók, így a Kék Pelikan lesz az első egész estés magyar animációs dokumentumfilm.

A 2015-ös KAFF-on bemutatott Kék Pelikan trailer

Az alkotók nemrégiben tettek közzé egy felhívást, melyben olyan embereket kerestek, akik valamilyen módon érintettek a vonatjegy-hamisításban és érdekes történeteik vannak. Csáki a Filmhunak adott interjúban elmondta, hogy rengeteg történet érkezett be és hatalmas élményanyagot kell összeszerkeszteniük. "Alapnak volt a három barát, akik a rendszerváltás utáni években elkezdtek jegyet hamisítani, tudjuk, hogy miért és hogyan tették, létrejött az első jegy, kiutazták magukat és ezt a tudást nem tudták titokban tartani. Az emberek hirtelen kézhez kapták a szabadságot. És mindenki menni akart, pótolni, ami korábban kimaradt. De fontosnak tartottam, hogy megmutassuk a jegyhamisítás tíz évét a MÁV és a rendőrségi nyomozások szemszögéből is. És megjelenjenek az utazások, személyes történetek is a filmben." Szuperjó interjú lett, mindenképp olvassátok el!

Az egész estés Kék Pelikan teasere

A Corvin moziban tartott teltházas pitchfórumon a rendezők szakmai közönség előtt mutatták be a 10 döntős filmtervet, melyek közül hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) szavazott meg.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást a Filmalap Inkubátor Programja. A pályakezdő alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

csaki_laszlo_x_kek_pelikan_2.png

Csáki László: Kék Pelikan

A Filmalap Inkubátor Programját negyedszerre rendezték meg, melyen első alkalommal Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt, harmadik alkalommal pedig Szirmai Márton Hol rontottam el? című animációs filmterve nyert. Csáki László Kék Pelikan című projektje így a harmadik animáció, amely a Filmalap Inkubátor Programján kapott támogatást. A 4. Inkubátor Program öt nyertese itt található.

süti beállítások módosítása