Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ismerd meg a Ruben Brandt összes művészeti utalását

2019. május 31. - dotandline

A tavalyi év egyik legnagyobb sikere a Ruben Brandt, a gyűjtő volt. A pörgős filmet sokan egy művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak fogták fel, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között. Számtalan művészeti utalást tartalmaz, melyekből első nézésre nem is vesz észre mindet a néző, vagy észreveszi, de nem tudja pontosan, mit is látott. Ezeket a titkokat fedi fel a most induló OkosMozi oldal, mely a filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett 300 művészeti alkotásról és annak eredetijéről mesél, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény. Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: a helyes választ beküldők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A jó mozi nem ér véget a filmmel. Kijössz a vetítésről és egyfolytában azon pörögsz, amit láttál. A Ruben Brandt, a gyűjtő a benne felvillanó több mint 300 művészeti utalással egészen különleges élményt nyújt. Egy újságírói vélemény szerint a film akár helyettesíthetné az iskolai művészeti oktatást. Ez adta az ötletet a most induló www.okosmozi.hu oldal létrehozásához. Tudtad, hogy az Eiffel-torony 1898-ban épült és a maga 300 méterével a kor legmagasabb épülete volt? Imádod az autókat és vágynál egy Citroën DS19-re? De vajon tudod-e, mitől volt olyan különleges ez a harcsaszájú, cápa istennő? És tudod-e, hogy hány filmklasszikusban játszott szinte főszerepet?

ruben_brandt_a_gyujto.jpg

Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő

A www.okosmozi.hu oldal művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva (Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene, Cirkuszművészet)  izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyeknek segítségével nemcsak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt. Az oldal bevezetéséhez Kamarás Iván főszereplésével, László Marcell rendezésében készült, rövid, vlog stílusú kedvcsináló rávilágít arra, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

Milorad Krstic, az animációs akció-thriller rendezője elmondta: "Nagy kihívás volt számomra úgy elkészíteni a több mint 300 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető másfél órás filmet, hogy az piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat."

Kurdy-Fehér János, a Ruben Brandt producere, az OkosMozi ötletadója hangsúlyozta: "Ez a tudástár a régi és a kortárs művészeteket köti össze a fiatalokkal és a trendi kommunikációs technikákkal és szokásokkal. 360 fokos rálátást biztosít a művészetre: a motívumok örökös vándorlásától a kreativitás erején át a művészet egyéni élvezetéig.” Az OkosMozi most a Rubent Brandt, a gyűjtő című film mélyrétegeit tárja fel, azonban bármilyen más film, színházi előadás, vagy irodalom is feldolgozható ebben a formában.

ruben_brandt_a_gyujto_05.png

Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő

Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: aki június 5-éig legalább hat helyes választ ad, értékes ajándékokat nyerhet. (Tárgynyereményre kizárólag a 12. életévüket betöltött, de 19. évesnél nem idősebb, általános vagy középiskolai tanulmányokat folytató természetes személy jogosult!)

Az OkosMozi támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága. Szakmai támogatói a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Ludwig Múzeum. Az OkosMozi eseménysorozat partnerei az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol iskolások számára a film ingyenes vetítései zajlanak, valamint a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet.

süti beállítások módosítása