Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ljubljanában indult a második CEE Animációs Workshop

2018. december 04. - Herczeg Zsófi

Már tart a második CEE Animációs Workshop első etapja, melyet november 30. és december 6. között rendeznek meg Ljubljanában, Szlovéniában, az Animateka fesztivállal párhuzamosan. A workshopon két magyar résztvevő is van.

A CEE Animációs Workshop egy egyéves képzési program, amely projektfejlesztésre és szakmai kapcsolatépítésre ad lehetőséget producerek és kreatív csapatuk számára, mindenféle hosszúságú és típusú (rövidfilm, egészestés film, sorozat) animációs vagy hibrid projektre fókuszálva. A cél, hogy az alkotóknak segítséget nyújtsanak tartalomfejlesztés területén a forgatókönyv-fejlesztéstől kezdve a művészeti és gyártási tanácsadásig. A workshopon elismert nemzetközi szakértők tartanak előadásokat a gyártás, a marketing és a forgalmazás legújabb trendjeiről, esettanulmányokat mutatnak nemzetközi koprodukciókról, pénzügyi és jogi kérdésekről, valamint további fontos témákat mutatnak be.

ceeaw_selected_projects.jpg

A workshopon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző profilú művészeket vonjanak be a csapatmunkába, akik különböző nézpontokkal és tapasztalatokkal ismertethetik meg a résztvevőket. A program célja a producerek és kreatívok bevonása a nemzetetközi animációs iparágba, valamint animációs projektek fejlesztése a jelenlegi piaci és forgalmazási igényeknek megfelelően. A workshopok mellett lehetőség van a projekteket pitchelni és online tanácsadást is kapni. 

Az alábbi országokból vártak jelentkezőket: Albánia, Bosznia-Hercegovia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldova, Montenegró, Norvégia, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tunézia, Ukrajna.

A CEE Animációs Workshop három, hatnapos modulra oszlik. A tartalomfejlesztésre fókuszáló első modul november 30. és december 6. között zajlik a ljubljanai Animateka fesztivállal párhuzamosan, a gyártást és finanszírozást körüljáró második etap 2019. március 20. és 26. között lesz Budapesten, a harmadik, a piaci megjelenést segítő modul pedig május 3. és 9. között Trebonban, az Anifilm fesztivállal párhuzamosan, a CEE Animation Forum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) részeként.

vacz_peter_x_noe_faja_2.jpg

Vácz Péter: Noé fája

A workshopra 12 animációs projektet válogattak be (4 egészestés, 4 sorozat- és 4 rövidfilmtervet), valamint 5 projekt nélküli résztvevőt. Magyarok közül a Noé fája című filmtervével vesz részt Vácz Péter és producere, Osváth Gábor, projekt nélkül Sipos Orsolya van jelen a Műanyag égboltot gyártó SALTO Film képviseletében, az szakértők közt pedig Domonyi Rita dramaturg is szerepel.

Vácz Péter 25 perces karácsonyi tv-speciáljának főszereplője a 10 éves Noé, aki a szülei folytonos veszekedése miatt állandóan szorong, mely sokszor azzal a tévképzettel társul, hogy egy fa nő ki a mellkasából. Egy havas téli napon Noé megtudja, hogy szülei elválnak, és már a karácsonyt sem töltik együtt. Ez a hír pánikrohamot idéz elő a fiúban, aki eszméletét veszti a sokktól. Mikor felébred, egy sűrű erdőben találja magát, ahol elveszetten és zavartan bolyong, majd összetalálkozik három apró lénnyel, két manóval és egy fiúdenevérrel. A három teremtmény elmeséli neki, hogy valaha minden fa egy olyan ember volt, aki nem tudta elrendezni magában a kapcsolatait. Az új barátok elkezdik megtanítani Noét az érzései kifejezésére, hogy ezáltal meg tudjon szabadulni a szorongástól és a mellkasán növő fától.

Noé fája legutóbb Annecy-ban, a MIFA pitchfórumán mutatkozott be, ahol egyedüli magyar produkcióként volt jelen, és az egyetlen olyan projekt volt, amely nem sorozatként szerepelt a fórumon. Vácz Péter tv-speciálja a Filmfabriq gyártásában készül, producere Osváth Gábor.

Az első, tartalomfejlesztésre fókuszáló modul szakértői Domonyi Rita dramaturg és Phil Parker forgatókönyvíró-producer. A jelentkezők csoportokban dolgoznak, melyeknek vezetői Ewa Puszczyńska, az Oscar-díjas Ida producere, valamint Ole Wendorff-Østergaard, az Antikrisztus és a magyar koprodukcióban készült Még egy nap élet producere. Az egyhetes workshopon mesterkurzust tart Paul Young, az ír Cartoon Saloon társalapítója, a Kells titka, A tenger dala és A kenyérkereső producere; Nuno Bernardo Emmy-jelölt író, rendező és producer; Agnieszka Kowalewska-Skowron, a lengyel MOMAKIN társalapítója; Martina Peštaj, a szlovéniai RTV gyerekműsorainak programigazgatója; Siniša Juričić, a horvátországi és szlovéniai Nukleus Film alapítója; Marc Bertrand, a French Animaition Studio producere, többek közt az Oscar-jelölt The Blind Vaysha producere; valamint Uri Kranot, soksorosan díjnyertes rendező, aki egyébként tavaly diplomázott a MOME Anim mesterképzésén VR filmjével. 

A CEE Animation egyéves workshopján részt vevő projektek és szakemberek:

EGÉSZESTÉS FILMTERVEK:

  • Gentle Jaco (David Toušek, Hana Lehečková; Csehország)
  • Hello Isabelle (Siniša Juričić, Marjan Alčevski; Horvátország)
  • Lady Pirates (Miljana Dragičević, Dorotea Vučić; Horvátország)
  • Twice Upon a Time (Vojin Vasovic, Milorad Kocić; Szerbia) 

SOROZATOK:

  • The Adventures of Tubby and Stretch (Mladen Đukić, Dejan Mijatović; Boszniahercegovina)
  • Koyaa (Kolja Saksida, Sara Živkovič; Szlovénia)
  • Rabbit From a Tin Hat (Ivan Bereš; Szerbia)
  • Summer Kingdom (Yana Palamarenko, Roman Kepkalo; Ukrajna)

RÖVIDFILMEK:

  • Grandpa is Sleeping (Helga Fodorean; Románia)
  • Letter to Milena (Sabine Andersone, Zane Oborenko; Lettország) 
  • Noé fája (Noah’s Tree, Osváth Gábor, Vácz Péter; Magyarország)
  • Viskovitz (Ioana Lascar, Serghei Chiviriga; Románia)

PROJEKT NÉLKÜLI RÉSZTVEVŐK:

  • Belina Jano (Animated Society, Albánia)
  • Levan Lapachi (Highwayvfx, Grúzia)
  • Kumelj Polona (Invida, Szlovénia)
  • Danijela Radulovic (Film Centre of Montenegro, Montenegró)
  • Sipos Orsolya (SALTO Film Kft., Magyarország)

Részletek: CEE Animation

 

süti beállítások módosítása