Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ezeket ne hagyd ki az Anilogue-on

2018. november 26. - Herczeg Zsófi

Szerdán kezdődik a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál, melyen hat helyszínen közel 300 rövid- és 14 egész estés film látható. A rengeteg szuper programból összeszedtük azokat, amelyeket a legjobban várjuk és ajánlunk.

A fesztivál nyitófilmje a híres francia rendező, Michel Ocelot legújabb alkotása, a Dilili Párizsban (Dilili in Paris), mely egy kislány szemszögéből mutatja be a nők elleni erőszakkal való küzdelmet Párizsban, a XX. század derekán, az ipari fejlődés egyik legmozgalmasabb időszakában. A főszereplő Dilili, az ifjú kanak segítségére lesz egy riksás fiú, akik kalandjaik során különös alakokkal találkoznak, új nyomokkal segítve a fiatalok nyomozását az eltűnt lányok után.

A Trópusi vírus (Virus Tropical) a kolumbiai Santiago Caicedo első egész estés filmje, mely a kolumbiai-ecuadori Power Paola azonos című coming-of-age képregénye alapján készült. A főszereplő lány, Paola egy korántsem hétköznapi családban nő fel valahol Ecuador és Kolumbia között és sehogy sem tud beilleszkedni a környezetébe. A filmben az ő felnőtté válását és beilleszkedési nehézségeit követjük nyomon, akinek az egyedi női látásmódjával kell megküzdenie az előítéletekkel és harcolnia a függetlenségéért, miközben saját belső világa is tele van problémákkal.

Két éve akkora közönségsikere volt a fődíjat elnyerő Pszichonauták című spanyol filmnek, hogy tavaly, és idén is műsorra tűzték. Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális, antiutópisztikus fantazijában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni a hősök, a dühös Birdboy és a kalandvágyó Dinky. Vázquez saját történeteit adaptálja, amelyekben tipikus rajzfilmkarakterek eltorzításával nyomasztóan éles társadalomkritikát fogalmaz meg. Kellő frissességgel és iróniával beszél a világ és a környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint a személyes démonokkal való küzdelemről.

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon debütált a Még egy nap élet (Another Day of Life) című háborús film, mely részben a budapesti Puppetworks stúdióban készült. A spanyol Raúl de la Fuente és a lengyel Damian Nenow filmje Ryszard Kapuscinski lengyel író azonos című könyvén alapul, aki újságíróként a helyszínen élte át az angolai polgárháború 1975-ös kitörését. Az animált és élőszereplős jelenetekből felépülő film a háború kegyetlenségét mutatja be, mellyel Kapuscinski idealista újságíróként szembesült.

another_day_of_life.jpg

Raúl de la Fuente, Damian Nenow: Még egy nap élet

Elsősorban a gyerekeknek szól Kaspar Jancis stop motion alkotása, a Morten kapitány és a pókkirálynő, mely az észt rendező első egész estés alkotása megannyi szuper 2D animációs rövidfilm után. A legrégebbi stop motion stúdióban, a tallini székhelyű Nukufilmben készült animáció főszereplője az ifjú Morten, aki gonosz nagynénje mellett arról álmodozik, hogy egyszer apjához csatlakozhasson hajóskapitányként. A fiú egy nap rejtélyes módon bogár méretűvé zsugorodik és egy játékhajón találja magát a nagynénje vízzel elárasztott kávézójában. Bogár legénységével azon van, hogy legyőzze a gonosz pókkirálynőt és tapasztalatokkal maga mögött újra ember méretűvé váljon.

A Primanima után az Anilogue-on is látható a belga Marc James Roels és Emma De Swaef rendezőpáros első egész estés filmje, pontosabban szkeccsfilmje, a Micsoda pompás torta! (This Magnificent Cake!). A humor és a tragédia között lavírozó film a XIX. század végén játszódik, nagyrészt a gyarmatosított Afrikában és öt karakter személyes sorsába enged bepillantani: egy rémálmoktól terhelt királyéba, egy luxusszállodában dolgozó középkorú pigmeuséba, egy csődbe ment üzletemberébe, egy hordáréba és egy fiatal dezertőr katonáéba, akik sorsa mind összefügg és alakítja egymást. A filmről itt írtunk korábban.

Szintén a Primanimán mutatkozott be a Candide című magyar sorozat, melyet most az Uránia nagytermében láthat a közönség. Voltaire Candide című XVIII. századi művéből Kovásznai György tervezett animációs sorozatot még a nyolcvanas években, de korai halála miatt sajnos nem valósulhatott meg a terve. Iványi-Bitter Brigitta Kovásznai-kutató nem hagyta annyiban, és Kovásznai terveit felhasználva, azokat kortárs viszonyokra átdolgozva a 2010-es évek elején egy csapat fiatal animációs látott neki a Candide szériának. Azóta 13 részesre nőtt a sorozat, mely bővelkedik kritikus gondolkodásban mind a mai magyar társadalom és politika, a sport és a vallás, a technika és a környezetvédelem, valamint a szórakoztatóipar területén, megspékelve jó adag paródiával és groteszkkel, mindez pedig Kreif Zsuzsanna rendezésében, Turai Balázs és Bera Nándor társírók segítségével.

turai_balazs_x_roma_bukasa_1.jpg

Turai Balázs: Róma bukása

Ehhez kapcsolódva meg kell említeni, hogy lesz egy Új magyar animáció nevezetű blokk is az Anilogue-on, melyben láthatjuk Turai Balázs pimasz módon társadalomkritikus Róma bukása című filmjét és Traub Viktória szürreális családtörténetet bemutató Sellők és rinocéroszát. Továbbá három MOME Anim diplomafilmet is vetítenek: Láng Orsolya Szezon után, Varga Tímea Még nem és Szénási Marcell Zűrös környék című munkáit, illetve két budapesti legendát feldolgozó kisfilmet, a Tündérek a budai hegyekben és Meg akarlak tartani című animációkat Molnár Eszter és Ivády Tamás rendezésében.

Ha már rövidfilmek: nemcsak a versenyprogramra érdemes menni, mely tele lesz olyan szuper alkotásokkal, mint Hegyi Olivér szakítást feldolgozó Take Me Please című MOME Anim diplomafilmje, Bucsi Réka csodálatos űrutazása, a Solar Walk, Martina Scarpelli fekete-fehér, önéletrajzi ihletésű szürreális kisfilmje, az Egg, Lucrece Andreae Grandpa Walrus című animációja, mely groteszk módon dolgozza fel a gyász folyamatát, vagy Ana Nedeljkovic és Nikola Majdak Untravel című gyurmafilmje, mely az elvágyódás és a hatalom propagandája közötti legyőzhetetlen ellentétet mutatja be. Szóval nemcsak a három versenyblokkot érdemes megnézni, hanem a közel négy órányi animációt tartalmazó Animált éjt is. Akárcsak a korábbi években, most is három témában válogattak össze kisfilmeket a szervezők: merész filmeket láthatunk az erotika és a horror témájában, valamint kísérletező, az animáció határait feszegető alkotásokat is a Vizuális lakoma nevű blokkban.

martina_scarpelli_egg.png

Martina Scarpelli: Egg

Ha a környező országok animációs termése érdekelne valakit, akkor megismerkedhet a VAF idei legjobbjaival, az Anilogue idei kiemelt témája pedig az Adriai hullám nevet kapta, melyben Olaszország, Horvátország és Szlovénia kortárs animációs művészete mutatkozik be.

A 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál november 28. és december 2. között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Három Hollóban, a Francia, Lengyel és Cervantes Intézetben, valamint a Ludwig Múzeumban. Részletes program a honlapon olvasható, jegyek pedig már elérhetők az Uránia honlapján.

süti beállítások módosítása