Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animált képregény a félelmeink leküzdéséről

2018. augusztus 16. - Herczeg Zsófi

Confused on My Way címmel készített animált képregényt Módy Luca, mely azt mutatja be, hogyan fogják vissza az embert félelmei, szorongásai és hogyan szabadulhat fel alóluk.

Luca 2017-ben végzett a MOME animáció alapszakán, Confused on My Way című animált képregénye pedig tanulmányai alatt, egy tervezés feladat keretein belül valósult meg. Lucát már régóta foglalkoztatta mozgó képregény készítése, a Confused on My Way-t pedig végül egy dialóg indította el: "Egy gengszterfilmből vettem a maffiafőnök és a bérgyilkos beszélgetését. Valamiért nagyon megfogott a párbeszéd. Később rájöttem, hogy azért, mert velem is sokszor fordult elő, hogy az akaratom és a tetteim nem voltak összhangban, ami belső konfliktust okozott, ez pedig nagyon hasonlít a kiválasztott párbeszédre, a bérgyilkos és a megbízó közötti konfliktusra. A dialóg két szereplője egy is lehetne, mintha saját magával folytatna párbeszédet az akarat/tudat és a tudatalattin keresztül cselekvő én." 

A képregény két főszereplőjét egy csónakban látjuk, akiket mocsár vesz körül. Luca a képregény minden részletét szimbolikusnak tartja, melyben az egyik alak a tudat, a másik a tudatalatti, aki a cselekvő, vagyis az evezős is egyben. "Csak együtt juthatnak el a partig" – mondja Luca – "de amíg a tudatalattit érzések blokkolják, az ép észnek nincs sok hatalma. A cselekvőnek át kell mennie egy folyamaton, de kétesélyes, hogy megtalálja-e a választ a környezetében vagy saját magában." – folytatja. – "A képregény azt az állapotot mutatja be, amikor a cselekvő egy olyan helyzetet nem tud megoldani, amit máskor, más szituációban könnyedén teljesíteni tud. Ezt a pszichológiai jelenséget angolul dysfunctional disorder-nek hívják, ami egy mentális rendellenesség és súlyos állapotban állandósulhat. Hasonlít a manapság sokat emlegetett halogatás jelenségéhez, amely szintén a tudatalattit blokkoló érzések miatt alakul ki. A cél egyre távolabb kerülhet az embertől, kétségek keletkeznek, a helyzet iróniája pedig az, hogy minden fejben dől el."

"A tudatalattinak felszínre kell törni, a blokkoknak fel kell oldódni ahhoz, hogy a feladat teljesíthető legyen, és a realitás talaján cselekvés történjen." – magyarázza Luca – "Ezt persze erőltetni nem lehet, mert nem lenne meg a flow. Többször megfigyeltem magamon, hogy annyira feldúlt valami, hogy belázasodtam. Amíg magamban nem találtam meg a választ, csak lázasan járt az agyam, mintha olyan rendszerben keresnék, aminek se vége, se hossza, semmi értelme. Ilyenkor az ember nem tud koncentrálni, hibákat ejt, és nem tudja ellátni feladatait. Viszont amint megjött a válasz, jól lettem és helyreállt a rend. Megfigyeltem, hogy nekem ez egy tudatos folyamat volt, de vannak tanulmányok, amik lelki okokra vezetik vissza a betegségeket. Az érzések sok mindent befolyásolnak, hatással vannak tetteinkre, gondolatainkra, koncentrációnkra, lelkiállapotunkra. A tudatalattink felelős azért hogy képesek legyünk elérni céljainkat."

A négyoldalas képregényről megkérdeztük Kránicz Bencét, aki gyerekkora óta aktív résztvevője a képregényes szcénának, képregénykritikái pedig többek közt a Filmvilágban jelennek meg: "Az internetes közlésre szánt magyar képregényeket gyakran éri az a jogos vád, hogy látszik rajtuk, valójában a nyomtatott megjelenéshez igazodnak. Monitoron máshogy olvasunk képregényt: lefelé görgetünk, kevésbé látjuk egyben az oldalak szerkezetét. Módy Luca képregényében az tetszett a legjobban, ahogy kihasználja a webes felületet, ahhoz igazítja a történet ritmusát. Vibrálnak a hátterei, és a zene sem idegesítő, amit a rövid mentális utazás alá kever. Látszik, hogy a szerző az animáció felől érkezik, de nagyon örülök neki, hogy próbát tett a képregénykészítéssel."

Confused on My Way ezen az oldalon olvasható.

 

Luca behance oldala itt, tumblr oldala itt, instagram oldala pedig itt található.

süti beállítások módosítása