Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Drót drótnak farkasa – Online a WireLess

2018. július 18. - dotandline

Már a neten is nézhető Pataki Szandra Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakán készült diplomafilmje, a WireLess.

drótból alkotott stop motion animációban a világ egyetlen, végtelen hosszúságú drótszálból keletkezett. Mivel minden és mindenki ugyanabból a szálból született, ezért a közös drót fizikailag is összekapcsolja őket, és egyetlen mozdulat is képes megbontani a rendet. A történet főhőse minden erejét beleadva próbálja húzni az előtte lévő drótot, hogy magára pakolja, ezáltal erősebb legyen. Az egyre nagyobb erőtől megrészegülve nem veszi észre, hogy társait bomlasztja le, akik már nem bírnak el a főhős növekvő energiáival.

Szandra azóta már óraadóként dolgozik a METU-n, az egyetem oldalán pedig egy interjú is olvasható vele az animációval való kapcsolatáról és a munkáiról, többek közt a WireLess-ről is: "Azért ezt a témát választottam, mert a világról alkotott egyik hipotézisem az, hogy közvetlen vagy közvetett módon, de egymásból táplálkozunk értelmileg, érzelmileg, fizikailag, pénzügyileg. Ezt a kapcsolati rendszert szerettem volna úgy ábrázolni, hogy a nézők közül mindenki a saját lelkiállapotához és élethelyzetéhez tudja alakítani a látottakat. A figuráknak ezért sincsen arcuk. Egy egyszerű cselekményszál, miszerint a főhős minden drótot magának akar nem törődve azzal, hogy ezzel másokra milyen hatással van. Szerettem volna az egyszerűséggel teret adni a ráhúzható élethelyzetek végtelen permutációjának."

pataki_szandra_x_wireless_3.jpg

Pataki Szandra: WireLess

A WireLess a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült, melyre 2016-ban kaptak támogatást a Médiatanács Dargay Attila-pályázatán. A filmet Pataki Szandra írta és rendezte, az operatőre Nemes Sándor volt, a zeneszerző Tornyai Péter, vágója Szandrán kívül a szintén stop motion animációs Mészáros Borbála (The Last Yeti, BlackOut).

A 7 perces film bemutatkozhatott a Cannes-i Filmfesztivál Short Film Corner-én, ahol a cannes-i közönség ismerhette meg Pataki Szandra munkáját, de emellett számos fesztivál programjában szerepelt: többek közt a bukaresti CineMAiubit Nemzetközi Diákfilm Fesztiválon, az oroszországi Multivision Fesztiválon, a New Yorki Dum-D Nemzetközi Animációs Diákfilm Fesztiválon, a belgrádi Balkanimán, a portugál Cinanima Fesztiválon és a montreáli Stop Motion Fesztiválon. A nézők itthon láthatták például a BuShón, a Cinefesten, a Primanimán, a Magyar Filmhéten és a Faludi Filmszemlén, ahol különdíjat is kapott. A WireLess fesztiválkörútja alatt elnyerte a Womanimation Visual Vanguard díját, megkapta a magyar filmkritikusok díját, a hazai Slow Film Fesztivál fődíját, valamint a Zsigmond Vilmos Fesztivál  Szeged város-díját, emellett díjazták az AnimaFantasia Nemzetközi Animációs Diákfilm Fesztiválon.

Így készült a WireLess

Szandra Kemény Zsuzsannával készíti legújabb filmjét, az Attitűdöt, melyre nemrég kaptak támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. A stop motion technikával gyártott Attitűd főhőse az egyre inkább széthulló életével próbál meg együtt élni úgy, hogy körülötte a tárgyak valóban kettéhasadnak és eltűnnek.

süti beállítások módosítása