Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Locarnóban mutatkozik be a Ruben Brandt, a gyűjtő

2018. július 11. - Herczeg Zsófi

Ugyan már volt egy (játékkal elnyerhető) titkos vetítése a legújabb egészestés magyar animációnak, a Ruben Brandt, a gyűjtőnek, ám a világ előtti bemutatkozása még csak most lesz az augusztus 1. és 11. között megrendezett Locarnói Fesztiválon.

Milorad Krstic animációs thrillere a locarnói fesztivál szabadtéri helyszínén, a nyolcezer férőhelyes Piazza Grandén debütál, ahol először vetítenek magyar filmet. A Ruben Brandt, a gyűjtőben egy különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba.

A Ruben Brandt, a gyűjtő  első nemzetközi előzetese a Variety-n jelent meg (nálunk magyar nyelven kerül a mozikba). Milorad Krstic rendező szerint a film egyszerre egy akciósorozatokra épülő krimi, másrészt egyfajta utazás a huszadik század képző- és filmművészeti remekei között. Krstic audiovizuális szimfóniaként emlegeti a filmet a Variety-n, ahol a történet, a látvány, az animáció, a zene és a hang egyaránt fontos. Azzal kapcsolatban pedig, hogy kit csodál a leginkább a filmvilágból, Disney-t és Hitchcock-ot említi, ami a filmben is rendszeresen visszaköszön.

A krimi, akció, (pszichológiai) thriller, noir és heist film elemeit vegyítő Ruben Brandt, a gyűjtő az első teljes egészében a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült animáció, melyet egy több mint 100 szakemberből álló animációs csapat keltett életre. A filmet Milorad Krstic szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész rendezte és írta, valamint a látványt is ő tervezte. 1995-ben a My Baby Left Me című animációs rövidfilmjéért megkapta az Ezüst Medve-díjat a Berlinalén. A rendező mellett a film producere Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János, a zenét pedig Cári Tibor szerezte.

ruben_brandt_a_gyujto_05.png

Itthon a Ruben Brandt, a gyűjtő első nyilvános - premier előtti - vetítése augusztus 31-én lesz a várKERTmozi programsorozatának keretében, a hivatalos magyar bemutatója pedig novemberben várható. Nemrég a Petőfi TV műsorán volt vendég a film két alkotója, László Marcell és Sipos Levente, akik a film elkészültéről meséltek (az adás itt visszanézhető).

süti beállítások módosítása