Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Panel csendélet

Online Dell'Edera Dávid Balkon című diplomafilmje

2018. április 17. - Herczeg Zsófi

Hosszú és sikeres fesztiválkörút után végre online is elérhető Dell'Edera Dávid sokszorosan díjazott diplomafilmje, a Balkon!

Dell'Edera Dávid Balkon című filmjét a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán, az Umbrella stúdióval koprodukcióban készítette, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2015-ben. Ezzel Dell’Edera munkája lett az első olyan METU animáció, melyet a Médiatanács támogatott. A hatperces, 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon egy panelnegyedben. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. A Balkonnal az volt a rendező célja, hogy kicsit felrázza a nézőközönséget az egyszerű történettel, melynek egyedi hangulatát a film karakterei, a tárgyak és a gesztusok adják.

A Balkon gyártásában Dávid szinte minden fázisában részt vett, mellette Kiss Virág, Bayer Bálint és Borján Tamás volt a főanimátor, a vágó Bacskai Brigitta volt a rendező mellett, a zenét Kovács Eszter szerezte, a zörejekért Beke Tamás, a hangért Zányi Tamás volt a felelős, aki többek a Saul fia hangdizájnere is volt, a diplomafilm konzulense pedig Csáki László volt.

balkon_delledera.jpg

Dell'Edera Dávid: Balkon

A Balkon hazai premierje a Jameson CineFesten volt 2016-ban, ahol különdíjat nyert a legszebb képi világért a CineNewWave nevű szekcióban. Két éve szerepelt az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjában, ahol a zsűri díját hozta el, beválogatták az Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztiválra, ahol a 2017-es Cartoon d'Or-jelölés díját kapta, a francia Festival Premiers Plans d'Angers-en a zsűri nagydíját nyerte, az Interfilm Berlin versenyében külön elismerésben részesült, a Kreatív által megrendezett Craft Awardon pedig egyből három elismerést is kapott: a legjobb rendezés, valamint a legjobb grafikai megoldások és 2D animáció kategóriában első helyezett, a legjobb látvány szekcióban pedig ezüstérmes lett. A 2017-es KAFF-on a Magyar Filmkritikusok is díjazták.

Dell’Edera Dávid 1991-ben született, az animációval és a filmezéssel komolyabban csak 18 éves korától kezdett foglalkozni. Nem sokkal ezután felvételt nyert a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakára, ahol tanulmányai közben animátorként dolgozott több reklámfilmben, játékban és videóklipben. Dávid két éve a Filmklub Podcast vendége volt, ahol Kreif Zsuzsannával beszélgettek a munkáikról és a magyar animáció helyzetéről.

süti beállítások módosítása