Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

4 magyar animációs projekt a VAF-on

2018. március 20. - Herczeg Zsófi

Megvannak az idei Visegrádi Animációs Fórumra bejutott projektek, köztük négy magyar alkotással.

Május 1. és 3. között, a csehországi Anifilm Nemzetközi Animáció Filmfesztivál keretében rendezik meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitchfórumát, a Visegrádi Animációs Fórumot (VAF). Az angol nyelvű workshopokat, előadásokat, prezentációs és kapcsolatépítő fórumot is magába foglaló VAF-ra a kelet-közép-európai országokon kívülről is érkeznek szakmabeliek (több mint 150 producer, forgalmazó, műsorszolgáltató, fesztiválszervező, befektető, stb.), akik a pitch ideje alatt támogatási és továbbfejlesztési lehetőségeket is felvázolnak a résztvevőknek. A VAF legjobb rövidfilmes ötlete, valamint a legjobb sorozat és tv-speciál terve is 2000 eurós pénzjutalmat kap további fejlesztésre, ezen kívül a legjobb sorozatterv továbbjut a 2018-as Cartoon Fórumra is.

Az idei VAF  rövidfilmes blokkjába 11 film került, köztük Lovrity Anna Katalin Márvány és citrom (Marble and Lemons) című filmterve, melynek főhőse egy anya és lánya, akik Olaszországban nyaralnak. A lány szembesül anyja öregedésével, ezért megpróbál újra közel kerülni hozzá. A filmben párhuzamosan fut az anya és lánya közti kapcsolatot bemutató rész és a szimbolikus szekvencia, amelyben megjelenik a címszereplő márvány és citrom: a márvány egy nagyon kemény, időtálló anyag, de egy csepp citrom képes felmarni, a citrom pedig az időt jelképezi a csendélet-festészetben.

A TV-sorozat és -speciál kategóriában 10 projekt szerepel, köztük három magyar filmtervvel: Miklósy Zoltán és Herkó Attila Janó Manó és az elveszett harmatcseppek című sorozata, melynek első részét decemberben adta le a tévé (itt írtunk róla). A széria az Umatik Kft. produkciójában készül, főszereplője Janó Manó, az erdő gondnoka, akinek az a feladata, hogy megvédje az erdő lakóit, melyben segítségére van jobbkeze, Ragacs Pamacs. 

Szederkényi Bella az Ahány király, annyi mese című szériatervével szerepel a VAF-on, melynek két része (A könyvgyűjtő király, A bújócskakirály) már elkészült és fesztiválozik. A Simon Réka Zsuzsanna meséje alapján készült sorozat gyártója a CUB Animation, a mesék pedig egy-egy királyról szólnak, akiknek különböző szenvedélyeik vannak.

Speciálként szerepel a projektek közt Vácz Péter 25 perces karácsonyi bábanimációja, a Noé fája, mely jelenleg utolsó fordulós a Macskássy Gyula-pályázaton. A speciál gyártója a Filmfabriq, producere Osváth Gábor.

vacz_peter_x_noe_faja_tesztkep.jpg

Tesztkép Vácz Péter Noé fája című tv-speciáljához (Forrás: Filmfabriq)

A VAF-on korábban sok magyar projekt kapott támogatást: 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósult Limbo-Limbo Travel2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben részesült Tóth Luca Superbia című elsőfilmje, a tv-sorozat kategóriában pedig különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2016-ban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat, tv-sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Forumra, ugyanebben a kategóriában pedig Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata lett különdíjas. 2017-ben Szeiler Péter és Fritz Zoltán sorozatterve, a Hajótöröttek nyerte a kategória fődíját, mely szintén Filmfabriq-projekt.

Forrás: VAF

süti beállítások módosítása