Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Stop motion gyöngyszemek a 6. Primanima workshopjáról

2018. március 05. - dotandline

A 6. Primanimán az ismert animációs rendezőpáros, Vácz Péter és Joseph Wallace egy intenzív, négynapos stop motion animációs workshopot tartott. A műhelyfoglalkozáson tizenkét fiatal vett részt a világ minden tájáról, hogy elsajátítsák a stop motion gyakorlati és elméleti módszereit, és megtanuljanak a legegyszerűbb alapanyagokból létrehozni egy filmet.

A workshop különböző vetítésekből, gyakorlati foglalkozásokból, mini mesterkurzusokból és a résztvevőkkel való személyes beszélgetésekből állt. Minden nap azzal kezdődött, hogy Péter és Joseph különböző bábanimációs rövidfilmeket és werk videókat mutatott a résztvevőknek, akikkel aztán megbeszélték a látottakat.

Galéria a négynapos workshopról

Az első két napon a diákok alumínium drótból, papírból, fából, habból és ragaszóból készítettek bábokat, melyeket könnyű volt animálni, de közben tartósak is maradtak. Az így elkészült karaktereket talált tárgyakkal ruházták fel, és papírmaséval, valamint akrilfestékkel adtak nekik személyiséget. A harmadik és negyedik napon az operatőri munkát tanulhatták meg, valamint hogy hogyan világítsák és fotózzák a bábokat, hogy a legtöbbet hozzák ki a díszletből és a környezetből, és filmszerű kinézetet érjenek el. Ehhez Canon DSLR kamerákat, valamint iMac gépeket és egy stop motion készítő szoftvert, a Dragonframe-et használták. 

A négy nap alatt a 12 résztvevő 24 bábut és egy több mint 3 perces animációt készített. A csapat hatalmas odafigyeléssel, lelkesedéssel és energiával dolgozott, Péter és Joseph pedig nagyon elégedett a végeredménnyel.

A 12 résztvevő: Abel Carbajal, Alberto Hernandez Mérida, Boros Bettina, Boros Brigitta, Diószeghy Dani, Heather Colbert, Lokodi Melinda, Surnovszky Panna, Szabó Dóra, Szendefi Etelka, Zuzana Bahulová és Piotr Chmielewski.

Péter és Joseph így meséltek a workhopról: "Teljesen el voltunk ragadtatva a résztvevők elkötelezettsége és lelkesedése miatt. Csak belevetették magukat a feladatokba és a technikákba, amit mutattunk nekik, ők pedig nagyon rövid idő alatt nagyszerű animációkat készítettek."

Heather Colbert, az egyik résztvevő szerint a workshop és a Primanima fesztivál is hatalmas élmény volt és már alig várja, hogy a workshopon szerzett tudást és ötleteket máshol is alkalmazza. Abel Carbajal, egy másik résztvevő szerint nagyon inspiráló volt a négy nap. Szerinte ha valamin intenzíven dolgozik az ember, az megváltoztatja a feladathoz való hozzáállását, ettől pedig képes lesz máshogy látni dolgokat.

süti beállítások módosítása