Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nemzetközi műhely: Vácz Péter és Joseph Wallace stop motion világa

2017. szeptember 19. - dotandline

Az idei Primanimán az elismert animációsfilm-rendezőpáros, Vácz Péter és Joseph Wallace fog egyedülálló, kaotikus, intenzív és szórakoztató stoptrükk műhelyfoglalkozást tartani.

A résztvevők elsajátíthatják, hogy miként lehet a legegyszerűbb eszközök segítségével bábanimációt készíteni. A műhelyben talált tárgyakból és tetszés szerint választott anyagokból lehet majd stop trükk animációt készíteni, a résztvevők megtanulják az operatőri munka alapjait, a kamera és a világítás használatát, illetve beavatást nyernek a bábjáték kulisszatitkaiba is, avagy hogy miképp leheljünk életet és személyiséget a bábokba. A műhelymunka eredménye egy 30 másodperces mini-film lesz. A film hangi világát a résztvevők az ismert fiatal erdélyi hangdesigner, Iszlai József segítségével készítik el.

A workshop során Péter és Joseph betekintést nyújtanak a saját filmjeik alkotási folyamatába is, illetve elmesélik, hogy miképp születtek meg saját díjnyertes filmjeik.

A jelentkezés menete és gyakorlati tudnivalók:

  • a műhelybe animációs diákokat és animátorokat várnak,
  • küldd el az online is elérhető portfóliódat (Vimeo-csatorna, tumblr-oldal, stb.) és egy rövid motivációs levelet a primanima@primanima.hu email-címre október 1-ig,
  • a jelentkezők közül 12 főnek lesz lehetősége résztvenni a műhelymunkában,
  • a műhely október 15–19. között fog zajlani a budaörsi BABtérben,
  • a workshop angol nyelvű,
  • részvételi díj: 130 EUR, amelyért cserébe a workshop és a fesztivál ideje alatt ellátást, négyágyas szobákban szállást, valamint egy fesztiválbérletet kapsz a Primanima nemzetközi fesztivál programjaira.

A hatodik Primanimát október 18. és 21. között rendezik meg Budaörsön. A stop motion műhelyfoglalkozás a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben (BABtér, Budaörs 2040 Templom tér 12.) lesz, a vetítések pedig párhuzamosan a BABtérben és a Jókai Mór Művelődési Központban (Budaörs 2040 Szabadság út 26.) zajlanak. A rövidfilmes és gyerekfilmes versenyprogram már elérhető a Primanima oldalán.

joseph_wallace_vacz_peter.jpg

Joseph Wallace és Vácz Péter

Vácz Péter tanulmányait a Kisképző tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán folytatta. Az egyetem alatt részt vett az ASF nemzetközi animációs kurzuson, majd az Erasmus ösztöndíjjal a dán The Animation Workshop iskola professzionális 3D animátori képzését végezte el. A MOMÉ-n készült Patakiskola (2010) című BA diplomafilmjét tucatnyi nemzetközi fesztiválon vetítették, Nyuszi és Őz (2012) című mesterszakos diplomafilmje pedig több mint 120 fesztiváldíjat nyert világszerte. Diplomája után Dél-Franciaországban töltött egy évet a Caravel Collective nemzetközi animációs csapat alapító tagjaként, majd Berlinbe költözött, ahol egy évig szabadúszóként dolgozott. 2013 óta a londoni Picasso Pictures animációs cég szerződtetett rendezője. Itt készítette a híres manchesteri James zenekar legutóbbi két bábanimációs videóklipjét, az All I’m Saying (2014) és Dear John (2016), melyeket több rangos fesztiválon vetítettek és díjaztak, többek közt a Berlin Music Video Awards-on, és a Raindance Film Festival-on. Péter jelenleg Budapesten él, szakmai munkái mellett animációs gyakorlatot és elméletet tanít az Illyés Gimnázium Animációs OKJ képzésén és a MOMÉ-n.

Joseph Wallace BAFTA Cyrmu jelölt film- és színházi rendező, aki animációs filmkészítéssel és a bábozással foglalkozik. Rövidfilmjeit a világ számos pontján elismerték már, számos nemzetközi fesztiválon vetítettek őket és a Vimeo Staff Pick válogatásába is bekerültek (The Man Who Was Afraid of Falling, Dear John). Színházi íróként, rendezőként, valamint bábjáték szakértőként és dramaturgként is dolgozik, illetve rendszeresen vezet animációs kurzusokat. 2015-ben részt vett a BBC rezidensprogramjában, valamint 2017-ben filmtervével megnyerte a Visegrádi Animációs Fórum rövidfilmterv-versenyét. Részt vett a rangos Animation Sans Frontieres (ASF) képzésén. Aktívan foglalkozik forgatókönyv-írással és oktatással, illetve a Bristoli Bábfesztivál animációs filmprogramjának kurátora.

süti beállítások módosítása