Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Egészestés filmtervekkel is lehet jelentkezni a VAF-ra

2017. december 20. - Herczeg Zsófi

Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitchfóruma, a Visegrádi Animációs Fórum (VAF) ismét várja az animációs sorozat- , tv-speciál és rövidfilmtervek nevezését. Az angol nyelvű workshopokat, előadásokat, prezentációs és kapcsolatépítő fórumot is magába foglaló VAF-ot Trebonban, a csehországi Anifilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében 2018. május 1. és 3. között rendezik meg. Az eseményre a kelet-közép-európai országokon kívülről is érkeznek szakmabeliek (több mint 150 producer, forgalmazó, műsorszolgáltató, fesztiválszervező, befektető, stb.), akik a pitch ideje alatt támogatási és továbbfejlesztési lehetőségeket is felvázolnak a résztvevőknek.

A VAF-on már hatodik éve versenyeznek két kategóriában a fejlesztés alatt álló animációs projektek:

  • 20 percnél rövidebb egyedi filmek,
  • valamint 20 percnél rövidebb, web-re vagy televízióra szánt sorozat és tv-speciál tervek.

A legjobb rövidfilmes ötlet, valamint a legjobb sorozat és tv-speciál terv is 2000 eurós pénzjutalmat kap további fejlesztésre, ezen kívül a legjobb sorozatterv továbbjut a 2018-as Cartoon Fórumra is.

vaf_call_for_entries_2018.jpg

A VAF-on korábban sok magyar projekt kapott támogatást: 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósult Limbo-Limbo Travel, 2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben részesült Tóth Luca Superbia című elsőfilmje, a tv-sorozat kategóriában pedig különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2016-ban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat, tv-sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Forumra, ugyanebben a kategóriában pedig Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című sorozata lett különdíjas. 2017-ben Szeiler Péter sorozatterve, a Hajótöröttek nyerte a kategória fődíját.

buda_flora_anna_turai_balazs.png

Buda Flóra Anna, Turai Balázs: Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai 

A VAF és a Cartoon Fórumot is szervező CARTOON között lévő együttműködés egyre több lehetőséget hoz magával. A VAF-on 2018-ban első alkalommal lesz egészestés animációs pitchfórum, melyre a VAF öt testületi tagja fogja kiválasztani a legjobb projektet a saját országából (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia). Miután előadták a terveiket az Európa különböző országaiból érkezett forgalmazóknak, személyesen is találkozhatnak az animációs ipar meghatározó képviselőivel. A legígéretesebb projekt automatikusan továbbjut a Bordeaux-ban megrendezett Cartoon Movie-ra.

Az Animation Sans Frontiers (ASF) workshopjával való együttműködésnek köszönhetően egy rendező vagy producer 1000 eurós ösztöndíjat kap. Tim Leborge, az ASF projekt vezetője fogja kiválasztani a rövidfilmek és a sorozat/tv-speciálok előadásaiból azt a rendezőt vagy producert, aki megkapja ezt az ösztöndíjat.

Hangi utómunka díjat (Sound Post-production Award) is kihirdetnek, mellyel az 1000 eurós pénzjutalmon kívül 5 napos hangi utómunka is jár, beleértve a stúdió és a hangmérnök biztosítását erre az időre. A díjat a lengyel Piotr Kubiak stúdió ajánlotta fel.

A 6. VAF-ra a jelentkezési határidő: 2018. január 31.

További információk a VAF oldalán olvashatók, a nevezési szabályzat itt található, nevezni pedig ezen a linken lehet, méghozzá ingyenesen. Ha bármilyen kérdés felmerülne, a VAF szervezőihez is lehet fordulni a submission@visegradanimation.com email címen.

süti beállítások módosítása