Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Macskaszerelem nyerte a 13. KAFF fődíját

2017. június 25. - dotandline

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Wunder Judit Kötelék című rövidfilmje kapta, Bucsi Réka LOVE című alkotása pedig a legjobb rövidfilm kategóriában nyert. A 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál legjobb egészestés animációja A vörös teknős lett. A közönségdíjat az Életem Cukkiniként vihette haza. 

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, a magyar animációs filmek seregszemléjét. A KAFF-al párhuzamosan, új név alatt futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztiválon az európai egészestés animációk mellett a  tv-speciálok és -sorozatok külön kategóriában versenyeztek. A KAFF idei díszvendége Ausztrália volt, ahonnan 38 filmet láthatott a közönség. A fesztivál teljes programjában 27 országból közel 400 alkotás volt látható.

A magyar filmek mustráján szereplő 116 alkotás közül 36 rövidfilm, 25 televízió-sorozat epizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció került a versenyprogramba az előzsűri döntése alapján. Az európai versenyprogramban 36 mű szerepelt: 7 egészestés film, 7 tv-speciál és 22 televízió-sorozat epizód.

Az idei fesztiváldíjat, a fenakisztoszkópot és a fesztivál arculatát Horváth Mária tervezte.

horvath_maria_fenakisztoszkop.jpg

Horváth Mária és a fenakisztoszkóp (Fotó: Banczik Róbert)

A 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb egészestés alkotása Michael Dudok de Wit Oscar-jelölt filmje, A vörös teknős lett. A legjobb tv-sorozatnak járó elismerést Paul Leluc A nagyon hosszú vakáció című epizódja kapta, a legjobb tv-speciál pedig Jakob Schuh és Jaw Lachauer Lázadó rímek 1. című alkotása lett, mely az Országos Diákzsűri díját is megkapta, megosztva Sebastien Laudenbach A levágott kezű lány című egészestés filmjével. A zsűri Siri Melchior Lili vendéget fogad című sorozatát külön dicsérettel díjazta.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Wunder Judit MOME Anim diplomafilmje, a Kötelék kapta, mely legutóbb az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon versenyzett. A film főhőse egy magányos nő, aki mindennapos rutinját a macskapárja és a rá való várakozás és vágyakozás köré szervezi. A Kötelékről korábban itt írtunk részletesen.

Wunder Judit: Kötelék

A legjobb rövidfilm Bucsi Réka negyedórás alkotása, a LOVE lett, mely haikuszerűen, egy fiktív bolygó élőlényein keresztül mesél a szerelem folyamatának változó érzéseiről. A filmről itt írtunk korábban.

Koós Árpád és Klingl Béla Hunor című pilotepizódja kapta a legjobb tv-sorozatnak járó elismerést. A KGB Stúdió által készített sorozat főhőse Hunor, a Magyar Szuperhős, aki a rendszerváltás után rokkantnyugdíjasként tengeti az életét, de egy félrekezelés miatt újra emberfeletti képességekre tesz szert.

A legjobb alkalmazott animációnak Ertsey Donát Áron Tiszta szívvel című alkotását választották, mely a rendező MOME média design szakos diplomamunkájaként készült Till Attila azonos című filmjéhez. 

A legjobb diákfilmnek járó elismerést Orosz Tina METU-n készült animációja, A 13. királylány című animációja kapta, mely egy boilertestű királylány párkeresését mutatja be humoros módon.

Nagy Szabolcs Fiaskó című bábanimációja nyerte a legjobb elsőfilm díját. A Fiaskó a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium animációs képzésén készült és egy öregember hétköznapjait mutatja be, akihez egyik nap beállít egy furcsa szerzet.

legszínvonalasabb képi formanyelv elismeréssel B. Nagy Ervin Egér című munkáját díjazták, mely Egerszegi Krisztina sportsikereinek kezdetét mutatja be a nyolcvanas években. A filmről korábban itt írtunk.

Gauder Áron Kojot-szériájának második része, a Kojot és a sápadtarcú nyerte a legjobb forgatókönyv díját. Ebben az epizódban Kojot megleckézteti a gőgös fehérembert, aki rossz alkut akart kötni egy indián családdal. 

Az MMA Fotó- és Film Tagozatának díját a legjobb animációs munkáért Varga Petra MOME Anim mesterszakos diplomafilmje, a Mimik kapta, melyben két pantomimes a láthatatlan ebédjét fogyasztja, amikor megjelenik egy galamb.

A legjobb 3D-s filmnek Balajthy László Cigánymesék szériájának negyedik részét, A Tűzpiros kígyócskát választották.

somhatalom.jpg

Bertóti Attila: Somhatalom

A zsűri dicséretben részesítette Bertóti Attila Somhatalom című animációját a szöveg és kép harmóniájáért, melyet a MOME Anim tanszékének Kortárs gyerekversek és -dalok második szériájának részeként készített Miklya Zsolt műve alapján. Ezen kívül Zángó Fruzsina Ébredés című, az Eszterházy Károly Egyetemen készült bábanimációját is külön elismerték a szereplők személyes megformálása miatt. 

Magyar Filmkritikusok díját Dell'Edera Dávid METU diplomafilmje, a Balkon kapta, melyben egy lakótelep lakóinak forró nyári semmittevésébe pillanthatunk be.

A Gyermekzsűri Király Krisztián MOME Anim mesterszakos diplomafilmjét, A körömágyszaggatót díjazta, melyben egy huszonéves srác elmereng eddigi életének néhol kellemetlen, néhol megmosolyogtató, de mindenképpen meghatározó élményein.

Az Országos Diákzsűri megosztotta a díjat Bucsi Réka LOVE című egyedi filmje, valamint Kalászi Benjamin, Horváth Tímea és Filkor Gábor Csak színház és más semmi című alkalmazott animációja közt.

A KAFF közönségdíját Claude Barras Oscar-jelölt stop motion filmje, az Életem Cukkiniként kapta, mely egy árvaház lakóinak életét követi nyomon. 

A Kecskeméti Média Centrum közönségdíjasa Horváth Mária Négyszögletű kerekerdő szériájának Tilos a bukfenc című epizódja.  

Az MTVA különdíjasa Rófusz Ferenc Hoppi mesék sorozatának Az emlékezés ünnepe című része lett.

Az 5. Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóját (SZAFT) is a KAFF ideje alatt tartották, ahova az ország független, professzionális háttér nélkül dolgozó, underground, azaz szabad animációs filmkészítők munkáit várták. Az első helyezett Antal Amanda Lonely Hearts Club című egypercese lett, a második díjat Tót Tímea és Boltresz Attila Trip to the hills című stop motion videóklipje kapta, a harmadik pedig Kormos Henrietta Je ne sais quoi című filmje lett. Ezen kívül a zsűri kiosztott egy-egy különdíjat a Jó étvágyat, bogaram!, az Anyone else, illetve a Melyik volt előbb? című animációknak. A közönség a Merülés elmélete című animációt szavazta a legjobbnak. A filmek a Daazo oldalán megtekinthetők.

süti beállítások módosítása