Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációval a rossz idő ellen

2017. április 27. - Herczeg Zsófi

Április 28-án kezd a KISKAKAS Animációs Filmnapok, ahol megannyi rövidfilm között a MOME legfrissebb projektje, a Kortárs gyerekversek és dalok széria második évadának premiervetítése is lesz.

A MOME 2008 óta dolgoz fel kortárs magyar verseket és dalokat, melyre először 2012-ben nyertek támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, ekkor még 10 animáció elkészítésére, 2015-ben pedig már 17 rövidre. A Kortárs gyerekversek és dalok második sorozatában készült rövidfilmek többek közt Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lackfi János, Miklya Zsolt és Varró Dániel verseit dolgozza fel, melyeket a tanszék oktatója, Domonyi Rita dramaturg válogatott össze. A filmeket volt MOME Anim szakos hallgatók rendezik – Bognár Éva Katinka, Bakos Barbara, Bertóti Attila, Farkas Júlia, Gellár Csaba, Gelley Bálint, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Molnár Tünde, Réthi Gábor, Sándor József, Tamás Iván, Végső Ágota, Vácz Péter, Zétényi Borbála –, akik közül többen már másodszorra vesznek részt a projektben, de sok jelenlegi diák is dolgozik a filmeken.

Korábban már bemutattunk néhányat a 17 animációból (Horváth-Molnár Panna, Farkas Júlia, Zétényi Bori versfilmjét), most egy újabb következik. Tamás Iván A rossz idő című animációja László Noémi azonos című versét adaptálja, melyben egy lila hajú kislány mesél arról, hogy az időjárás mennyire kihat a közérzetére is, nekünk pedig Iván mesélt a film elkészültéről.

a_rossz_ido_still_01.jpg

Tamás Iván: A rossz idő

Domonyi Rita eredetileg egy másik László Noémi-verset választott, de miután a rendező elolvasta a költő két kötetét, rátalált A rossz időre, melyről úgy gondolta, hogy "finom humora és gazdag vizualitása kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy animációs film szülessen belőle." Mivel Iván mindenképp dalt szeretett volna a versből, felkérte zenész barátait, Szeder-Szabó Krisztinát (Szeder) és Csorba Lórántot (Lóci játszik), hogy zenésítsék meg a rövid művet, akik „rögtön rápörögtek a dologra, és nagyon hamar körvonalazódtak a zenei koncepció alapjai: a minimál hangszerelés, hogy a képnek legyen tere érvényesülni; hogy a vokálozást az álomjelenet kiemelésére fogjuk használni; hogy keretes szerkezetűvé alakítjuk a szöveget (így került a – szerintem zseniális – ’pitekantrópusz, humusz, kumulusz’ sor a dal elejére is), és hogy keringő témát is megidézünk a bögretánchoz” – sorolta Iván a kezdeti terveket.

A hangi munkálatok a Studio Einz csillebérci stúdiójában zajlottak Kálmán András és Koroknay András vezetésével, Gányi Marcell nagybőgőssel (aki egyébként a fő basszus dallamot is írta a dalhoz), az álomjelenet vokálját Dósa Szelinával vették fel, a  hangdizájner pedig Beke Tamás volt. "Nagyon boldog voltam a zenei anyaggal," – mondta Iván – "mert azon túl, hogy szerintem a dal már önmagában is egy értékes produktum, megvalósult az, amit a legjobban szeretek az animáció-készítésben: az inspiráló csapatmunka. Az animációs filmkészítés gyakran próbára teszi az ember kitartását: egyetlen rövidfilm miatt is heteket, hónapokat, néha éveket ülünk a rajzasztal/számítógép előtt, és közben könnyen el lehet bizonytalanodni. De aztán amikor végre megérik a projekt arra, hogy az ötletgazdán kívül más szakember is kezébe veheti – dramaturg, vágó, színész, zenész, stb. –, akkor megtörténik a csoda. Hát, valahogy így volt A rossz idővel is."

a_rossz_ido_still_02.jpg

Tamás Iván: A rossz idő

Az alig kétperces filmben keveredik az esős, lehangoló, sulis hétköznap és a szürreális álomvilág, ahol még egy óriási Maci mézes tubus és egy táncoló teásbögre is megjelenik. Az animáció látványvilága olyannyira személyes lett, hogy Iván otthonának több részlete is visszaköszön, de még a rövidfilm szereplőit is a rendező környezete inspirálta: „A főszereplő kislány és a felhő is sokban hasonlítanak az unokahúgaimra, de mikor mutattam a filmet Szedernek, felkiáltott: ’De hát ez én vagyok! Ez rólam szól!’ Remélem, mások is tudnak majd azonosulni a figurákkal!”

Tamás Iván a Budai Rajziskolában végzett, majd 2013-ban a MOME Anim mesterszakán, 2015-ben pedig a Design- és vizuálisművészet tanári mesterképzésen diplomázott. MOME Anim diplomafilmjét, Hogyan keletkezett a világ? című indiai meseadaptációt sorozattá kezdte fejleszteni, többek közt a 2015-es Visegrádi Animációs Fórumon a legjobb sorozattervnek járó díjat is elhozta, de szerepelt 2015-ös toulouse-i Cartoon Forum programjában, a második résszel pedig a Friss Hús pitchfórumán is. Iván jelenleg a CUB Animation stúdióban dolgozik gyártásvezetőként, animátorként és kompozitőrként elsősorban a stúdió alapítói, Szederkényi Bella és Gelley Bálint projektjein, de több saját sorozatterve is fejlesztés alatt van. 

A rossz időt ma 16.30-kor az M2-n, vagy a holnap kezdődő KISKAKAS Animációs Filmnapokon lehet megnézni a Toldi moziban a többi 16 kortárs magyar gyerekverssel!

villamlik_350x197.gif

felebresztos_350x197.gif

gordeszkas_350x197_12fps.gif

kakaozos_350x197_12fps.gif

alomlapa_350x197_12fps.gif

tanci_350x197_12fps.gif

alom-korbefordulos_350x197_12fps_96frame.gif

zuhany_350x197_12fps.gif

süti beállítások módosítása