Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A kiégett tanító néni esete a groteszk animációval

2017. március 22. - Herczeg Zsófi

"Évről évre romlik a gyerekanyag" – kezdődik Békés Márta A bús tanító panaszai című verse. Ebben nem vagyok biztos, viszont abban igen, hogy a kortárs magyar animáció évről évre jobb és jobb. A legújabb remekek a MOME-ról kerültek ki, méghozzá a Kortárs gyerekversek és dalok széria második évadából, melynek nemrég tartották a privát premierjét, ahol 17 gyöngyszemet láthattunk. Korábban már írtunk Farkas Júlia és Horváth-Molnár Panna animációjáról, most Zétényi Bori rövidfilmje van soron.

A MOME 2008 óta dolgoz fel kortárs magyar verseket és dalokat, melyre először 2012-ben nyertek támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán 10 animáció elkészítésére, a második szériára pedig 2015 novemberében kaptak támogatást szintén a Médiatanácstól. A Kortárs gyerekversek és dalok második sorozatában készült 17 rövidfilm többek közt Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lackfi János, Miklya Zsolt és Varró Dániel verseit dolgozza fel, melyeket a tanszék oktatója, Domonyi Rita dramaturg választott ki. A filmeket volt MOME Anim szakos hallgatók rendezik – Bognár Éva Katinka, Bakos Barbara, Bertóti Attila, Farkas Júlia, Gellár Csaba, Gelley Bálint, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Molnár Tünde, Réthi Gábor, Sándor József, Tamás Iván, Végső Ágota, Vácz Péter, Zétényi Borbála –, akik közül többen már másodszorra vesznek részt a projektben, de sok jelenlegi diák is dolgozik a filmeken.

erzsineni.gif

Zétényi Bori nevét akkor ismerhette meg a szélesebb közönség, amikor Kreif Zsuzsannával közösen készített MOME Anim diplomafilmje, a nyolc nő eszeveszett párkeresési kirándulásáról szóló Limbo Limbo Travel elkezdte meghódítani a fesztiválokat és egyre több díjat zsebelt be. Sőt, 2015-ben még Oscar-közelbe is került, bejutott abba a kb. 60 rövidfilmet tartalmazó listába, amelyek esélyesek voltak az aranyszoborra, de végül sajnos nem lett shortlistes sem. 

Már a Limbo Limbo Travelből is látható volt, hogy a két lány stílusa és történetei inkább a felnőtteknek szóló animációkkal kompatibilisek, amelyekben előszeretettel használják a groteszket, az erőteljes társadalomkritikát, valamint a popkultúra elemeinek és a nemi szerepek kiforgatását és újraértelmezését, mindezt nagyon sok humorral. Ennek ékes példája lesz a most készülő Candide széria, amiben még inkább csúcsra járatják mindezt (és még sok minden mást is), ugyanis a sorozat rendezője Kreif Zsuzsanna, az art directora pedig Zétényi Bori. 

De még inkább megismerhetjük Bori (animációs) látásmódját, ha megnézzük a Hieronymus Bosh Gyönyörök kertje című triptichonjához készített újraértelmezését Simpson család-stílusban. 

Szóval ezek után Domonyi Rita, a MOME Anim dramaturgja felkérte Borit, hogy készítsen animációt az egyik gyerekvershez, amit először el sem akart vállalni, hiszen a gyerekeknek szóló animáció nem az ő területe. Hosszas győzködés után beadta a derekát, mert egy egészen testhez álló verset kapott: Békés Márta A bús tanító panaszai című, keserűséggel, dühvel és már-már őrülettel teli versét.

Amilyen nehezen fogott bele Bori a gyerekvers-projektbe, olyan gyorsan váltott át mindez lelkesedésbe. A vizualitással kapcsolatban már az elejétől kezdve elég konkrét elképzelései voltak, sikerült a saját kézjegye szerint kivitelezni a grafikai stílust (ahogy a képeken is látható, groteszkből itt sincs hiány), mégis gyerekkompatibilis lett a végeredmény. Akkor vett még nagyobb lendületet a projekt, mikor Bori rájött, hogy egy olyan típusú tanítót szeretne megjeleníteni, akivel mindenkinek volt gyerekkori élménye. Végül az általános iskolás matektanárát formálta meg, mikor pedig megmutatta barátainak, mindenkiből előhozott megmosolyogtató sulis élményeket (ezt a privát vetítésen tapasztalt nézői reakciók is mind alátámasztják).

A versadaptáció egyik inspirációja a fent említett tanító néni-toposz volt, de önmagában ez még nem volt elég Erzsike, a tanító néni személyiségének kialakításához. Ehhez a fő inspirációt Martin Márta szenzációs szinkronalakítása adta, akit Bori gyerekkora óta imád az Apáca Show-beli szinkronszerepe miatt (ő volt Whoopy Goldberg magyar hangja). Martin Márta Békés Márta versére is egyből ráérzett, így a közös munka is elképesztően szórakoztató volt. Annyira jó élmény volt Bori számára a gyártás, hogy most már nem ódzkodik a gyerekeknek szóló animációk készítésétől, a végeredmény alapján pedig nagyon szívesen néznénk tőle még több gyerekkontentet. 

Zétényi Bori versfilmjének hangdizájnere Beke Tamás volt, az animátorok pedig Capucine Muller, Hertelendi Amanda, Koska Zoltán, Mészáros Bori, Mira Zénó, Pálfi Szabolcs, Szentesi Imre Balázs, Radics Márton és a CUB Animation csapata. Még Bera Nándor is részt vett a projektben kompozitorként, aki az első két Candide epizód atyja volt. Koska Zoltánnal és Hertelendi Amandával egyébként jelenleg is együtt dolgozik Bori a Candide-szérián.

Az elkészült MOME versfilmeket a KISKAKAS Animációs Filmnapokon mutatják be április 28-29-én a Toldi moziban.

süti beállítások módosítása