Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Sikeresen szerepelt a Borka-széria a Cartoon Forumon

2016. november 19. - dotandline

Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitchfórumát, a Visegrádi Animációs Fórumot május 3. és 5. között rendezték meg a csehországi Anifilm Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A fórumra 20 percnél rövidebb animációs sorozat- és rövidfilmterveket lehetett nevezni. Ahogy a korábbi években, idén is szép számmal voltak magyar animációk az eseményen és a nyertesek közt is nagyrészt hazai animációs tervek szerepeltek.

A Visegrádi Animációs Fórum TV sorozat kategóriájának győztesét nemcsak pénzjutalommal díjazzák, hanem a Cartoon Forumon való részvétellel is. Idén taroltak a magyar animációk a VAF-on, a nyertes televíziós széria pedig Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai (The Piracy of Princess Priceless) című terve lett (velük itt olvasható interjú). A kategóriában különdíjat kapott Gurmai Beáta a Borka és a varázsruha című sorozattervéért, mely a Médiatanács támogatásával készül, a pilot epizódot már vetítették a tévében és fesztiválokon is látható volt, azóta pedig felkerült a netre az első két rész. A Borka-széria is szerepelt az idei Cartoon Forumon, a VAF csapata pedig az író-rendezővel, Gurmai Beátával interjúzott a toulouse-i élményeikről.

borka_es_a_varazsruha_cartoon_forum.jpg

A Borka és a varázsruha csapata a Cartoon Forumon. Jobbról: Gurmai Beáta, Beszteri Zsuzsa, Nyikos László (Forrás: CARTOON) 

Először is mesélj, mi a helyzet a projekttel?

Hatalmas dolog volt, hogy idén ott lehettünk Toulouse-ban a sorozat tervével és bemutathattuk a nagyközönség előtt. Nagyon eredményes volt a pitchünk, majdnem minden résztvevő pozitív kritikát mondott és újabb lehetőségek adódtak hazai és nemzetközi partnerekkel is. Néhány ezek közül elég ígéretesnek tűnik.

Hogyan készültetek a toulouse-i pitchre?

Először is sokat tanultunk Trebonban [a VAF helyszínén – a szerk.] és megpróbáltunk megoldást találni azokra a kételyekre, amik a májusi VAF-on felmerültek. A mentoraink észrevételeihez mérten újraszerkesztettük a prezentációnkat, sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a történetre és az epizódok felépítésére. Végül nagyon felkészültek voltunk és az előadás minden pillanatát kihasználtuk. A sikernek nagyon fontos része, hogy elég ideje legyen az embernek felkészülni.

Hogy éreztétek magatokat a pitchen?

Nagyon jól sikerült a pitch, át tudtuk adni a tervünk fő üzenetét. Azonban kevésbé voltunk tisztában annak a fontosságával, hogy a szakma jelentős képviselőit is meggyőzzük előzetesen, hogy jöjjenek el az előadásunkra. Következő alkalommal sokkal jobban oda fogunk figyelni arra, hogy sokkal hangsúlyosabb közönséget érjünk el.

borka_es_a_varazsruha_3.jpg

Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Összességében többnyire nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, például hogy a projektünk nagyon kedves, hogy a csapatunk motivációja átjött és hogy a család mint központi téma nagyon jó választás volt.

Előzetesen már beszéltünk egy potenciális forgalmazói partnerrel, de kaptunk egy kooperációs felkérést is egy játékfejlesztő cégtől. Egy német állami képviselő szintén nagyon lelkesen segített, hogy német koproducert is találjunk.

Volt lehetőségetek kapcsolatokat építeni? Ha igen, kikkel?

A kapcsolatépítés a legfontosabb része az ilyen konferenciáknak és mi megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Erre érdemes előre felkészülni, a VAF pedig fontos szerepet játszhat abban, hogy kitapasztaljuk kikkel érdemes felvenni a kapcsolatot az adott projekthez. Mi francia koprodukciós partnereket és északi forgalmazókat is próbáltunk elérni.

Hány napig maradtatok és hogy éreztétek magatokat a Cartoon Forum programjain? Volt valami, amit szívesen látnátok viszont a 2017-es VAF-on?

Az egész esemény ideje alatt ott voltunk. Látható a résztvevők egyre növekvő száma, úgyhogy azt gondoljuk, több olyan lehetőségre lenne szükség, ahol a résztvevők kapcsolatokat tudnak építeni.

borka_es_a_varazsruha.jpg

Gurmai Beáta saját mesekönyvét adaptálta filmre, melyre először 2012-ben, majd 2014-ben és 2015-ben kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. A Borka és a varázsruha 6-8 évesek számára készül és 26 részesre tervezett, 2D és 3D technikát ötvöző sorozat, melynek az első két része (A veszekedő szülők,  A kistestvérek) már kész van. A legkisebbeknek szóló mese ötvözi a modern és a tradicionális elemeket és olyan élethelyzeteket vonultat fel, amelyekkel egy kisgyermek is nap mint nap találkozhat. Borka a varázsruháját a dédnagymamájától örökölte, a ruhán lévő csudafa ágai pedig ezer varázslatot rejtenek. Egy tapssal elő tudja hívni közülük azokat az állatokat, akik átsegítik őt a nehéz helyzeteken, legyen szó a veszekedő szüleiről vagy a kistestvéreiről. Gurmai Beátával a Médiatanács blogján is olvasható egy interjú a sorozatról. A 26 részesre tervezett szériát a Trionfilm, a Ladies First Consulting és a Derengő Animation gyártja.

Az eredeti, angol nyelvű interjú a VAF oldalán olvasható. A fordítást az oldal szerkesztőinek engedélyével közöljük.

süti beállítások módosítása