Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A 88. Oscar-gála animációs jelöltjei

2016. január 14. - dotandline

Január 14-én kihirdették az Oscar-jelölteket. Mivel a Limbo-Limbo Travel nem került fel a tízes shorlistre, ezért annyira nem volt nagy izgalom, mint tavaly (amikor Bucsi Réka Symphony no. 42 című diplomamunkájáért szoríthattunk), és ismét minden úgy alakult, ahogy az várható volt. Az egészestés és a rövidfilmes animációs kategóriába is 5-5 jelölt került és igazából egyik listán sem volt meglepetés.

A rövidfilmek közé választottak ismét egy Pixar-filmet, a Sanjay's Super Team-et, de ott van mellette Don Hertzfeldt A holnap világa című pszichedelikus sci-fije is, illetve Konstantin Bronzit We Can’t Live without Cosmos című asztronauta-filmje, mely két űrhajós elszakíthatatlan barátságáról szól. Magyarországon ezt a hármat láthatta a közönség a jelöltek közül, előbbit a mozikban a Dínó tesó mellett, utóbbi kettőt pedig az Anilogue fesztiválon.

Az Oscar-ra 16 egészestés animációt neveztek, ezek közül mindegyik teljesítette azokat a kritériumokat, ami miatt végül 5 és nem 3 filmet jelölhettek a legjobb animációnak járó díjra. A 16 nevezettből tehát 5-öt jelöltek, ezek mindegyikét láthatta itthon a közönség: moziforgalmazásba került a Shaun, a bárány - A film és az Agymanók (utóbbi a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is jelölt lett), hármat pedig animációs fesztiválon vetítettek: az Anomalisa az Anilogue zárófilmje volt, de szintén a 2015-ös Anilogue-on játszották az Amikor Marnie ott volt című Ghibli-filmet, a Fiú és a világ című spanyol animáció pedig 2014-ben az Anilogue és a Primanima, 2015-ben pedig a KAFF programjában is szerepelt. 

A díjátadó február 28-án lesz a Dolby Theater-ben, Kaliforniában.

 

A legjobb animációs rövidfilm kategória jelöltjei:

Gabriel Osorio: Bear Story (Historia De Un Oso)

Richard Williams: Prologue

Sanjay Patel: Sanjay’s Super Team

Konstantin Bronzit: We Can’t Live without Cosmos

Don Hertzfeldt: World of Tomorrow

 

A legjobb egészestés animáció kategória jelöltjei:

Charlie Kaufman & Duke Johnson: Anomalisa

Ale Abreu: A fiú és a világ (Boy and the World | O Menino e o Mundo)

Pete Docter: Agymanók (Inside Out)

Richard Starzack & Mark Burton: Shaun, a bárány - A film (Shaun, the Sheep - The movie)

Hiromasa Yonebayashi: Amikor Marnie ott volt (When Marnie Was There | 思い出のマーニー)

süti beállítások módosítása