Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Díjeső az Edmond című angol filmnek a PRIMANIMÁN

2015. október 26. - dotandline

Nina Gantz diplomafilmje, az EDMOND kapta a 4. Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál fődíját. A Magyar Film Utómunka Egyesülés által támogatott fődíj mellett a film megkapta a legjobb hangdizájnért járó PrimaSound-díjat is, illetve a budaörsi Illyés Gimnázium és a Kisképző tanulóiból álló diákzsűrinek is ez volt a kedvenc filmje idén. A 9 perces filmben egy különc férfi élete pörög le időben visszafelé az anyaméhig. Az időbeli utazást térben is megvalósító bábfilm sajátossága, hogy a figurák gyapjúból készültek, míg a mimikájukat digitálisan rajzolták meg, és utólag applikálták rá a bábokra. A National Film and Television Schoolban készült filmnek idén júniusban az Annecy fesztiválon volt a világpremierje, ahol megkapta a zsűri különdíját.

A fődíj mellett a Budaörsön megrendezett Primanima legfontosabb díja a legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díj, melyet a nemzetközi szakmai zsűri idén a LIMBO-LIMBO TRAVEL című film két rendezőjének, Kreif Zsuzsannának és Zétényi Borbálának adott. A magyar animációs szakmában a női alkotók egyre markánsabb jelenlétét bizonyítja, hogy a díjat most már harmadik éve női alkotónak osztják ki (ezt a díjat 2013-ban Horváth-Molnár Panna, a Dipendenza című film társrendezője, míg 2014-ben Bucsi Réka, a Symphony No. 42 alkotója kapta.) A George Pal-díjat az NMHH Médiatanácsa támogatta 500 ezer forinttal.

A Primanimán nemcsak a fődíjas EDMOND-ot ismerték el több díjjal. Bertóti Attila MOMÉ-s diplomafilmje, a MESE megkapta a közönségszavazatok alapján legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat, melyet szintén az NMHH Médiatanácsa támogatott 500 ezer forinttal. A MESE az orosz dadaista író, Danyiil Harmsz írása alapján készült, mely a Primanimán egy másik orosz szívét is elnyerte: ez volt idén a háromtagú nemzetközi zsűriből Alekszej Alekszev Moszkvában élő filmrendező különdíjas alkotása is.

A nemzetközi rövidfilmek közül a közönségdíjat Natalia Chernysheva diplomafilmje, a KÉT BARÁT (DEUX AMIS) kapta. A humoros, ám happy end-nélküli mese, mely a francia La Poudriere iskolában készült, egy hernyó és egy ebihal barátságáról szól, és a budaörsi fesztiválon legjobb diplomafilm díját is kiérdemelte.

A kategóriadíjak közül a legjobb elsőfilm díját egy észt absztrakt film, az olasz származású Francesco Rosso FOK NABO DISTORIO című, mágikus hatású kísérleti tárgyanimációja kapta. A legjobb diákmunka az amerikai Alan Jenningsnek a Kaliforniai Művészeti Egyetem (CalArts) kísérleti animáció szakán készített ÁTMOZGATÓ EDZÉS (GOING THROUGH THE MOTIONS) című filmje lett.

Különdíjat kapott Ewa Smyk AZ ÜZLET (THE DEAL) című kísérleti dokumentumfilmje, mely egy lengyel falu szokatlan házasságkötési tradícióját mutatja be. A zsűri másik különdíja a Baden-Württembergi Filmakadémián készített MEDVE (BÄR) című alkotásé lett, melyben egy fiú a nagyapja életéről mesél álfotók segítségével.

A gyerekközönség kedvence is ugyanerről a német egyetemről került ki, ez Elena Walf VALAMI (ETWAS) című vidám mesefilmje, melynek a főszereplője egy aprócska hegy.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Alekszej Alekszev orosz filmrendező, Eliska Decka cseh filmkurátor és Andrea Martignoni olasz hangdizájner voltak. A magyar hangdizájnerekből álló szakmai zsűriben Balázs Gábor, Lukács Péter, Várhegyi Rudolf és Zányi Tamás dolgozott.

DÍJLISTA

Primanima Nagydíj
(a díjat felajánlotta a Magyar Film Utómunka Szövetség)
Nina GANTZ: Edmond (UK)

PrimaSound: a legjobb hang díja
Edmond (UK) – hangdizájner: Rob Turner

A Diákzsűri kedvenc rövidfilmje
Nina GANTZ: Edmond (UK)

nina_gantz_edmond.jpg

George Pal-díj a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek
(a díjat felajánlotta az NMHH Médiatanácsa)
KREIF Zsuzsanna és ZÉTÉNYI Borbála: Limbo-Limbo Travel

kreif_zsuzsanna_zetenyi_borbala_limbo-limbo_travel.jpg

Legjobb elsőfilm
Francesco ROSSO: Fok Nabo Distorio (EST)

francesco_rosso_fok_nabo_distorio.jpg

Legjobb diplomafilm
Natalia CHERNYSHEVA: Két barát / Deux Amis (FRA)

Közönségdíj a rövidfilm kategóriában
Natalia CHERNYSHEVA: Két barát / Deux Amis (FRA)

natalia_chernysheva_ket_barat_deux_amis.jpg

Legjobb workshop-film
Alan JENNINGS:
Átmozgató edzés / Going through the Motions (USA)

alan_jennings_atmozgato_edzes_going_through_the_motions.jpg

Alekszej Alekszev zsűritag különdíja
BERTÓTI Attila: Mese (HUN)

Macskássy Gyula-díj a legnépszerűbb magyar animációnak
(a díjat felajánlotta az NMHH Médiatanácsa)
BERTÓTI Attila: Mese

bertoti_attila_mese.png

Eliska Decka zsűritag különdíja
Pascal Floerks: Medve / Bär (GER)

pascal_floerks_medve.jpg

Andrea Martignoni zsűritag különdíja
Ewa SMYK: Az üzlet / The Deal (UK, POL)

ewa_smyk_az_uzlet_the_deal.jpg

A gyermekközönség díja a mesefilm kategóriában
Elena WALF: VALAMI / ETWAS (GER)

elena_walf_some_thing.jpg

Forrás: Primanima

süti beállítások módosítása