Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Újabb díjat kapott a Mese

2015. október 05. - dotandline

A Filmtett Egyesület idén először hirdette meg rövidfilmes versenyét, a Filmgaloppot. Céljuk az volt, hogy fiatal erdélyi és magyar tehetségeket kutassanak fel és filmjeiket kiemelt hangsúllyal mutassák be az őszi Filmtettfeszten, a legjobbakat pedig díjjal jutalmazzák. A fődíjas alkotás rendezőjének az NMHH ajánlott fel 1 millió forintos támogatást, a közönségdíjas film alkotójának pedig a Nobil Casa ajánlott oda 1000 RON-t. A zsűri tagja volt Angelusz István, a Katapult Film vezető producere, Mihai Fulger, román filmkritikus és Szimler Bálint filmrendező.

A Filmgalopp két blokkjában összesen 11 rövidfilmet vetítettek, ezek közt két animáció is szerepelt: Bertóti Attila Mese című hétpercese és Bende Attila Memento című kísérleti alkotása.

Az első Filmgalopp fődíját megosztva kapta Visky Ábel Romanian Sunrise című kisjátékfilmje (mely egyben a közönségdíjas alkotás is lett) és Bertóti Attila Mese című animációja. A Mesét másodszorra díjazta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, legutóbb a 11. Busho legjobb magyar animációs filmjének járó 500 ezer forintos jutalmát kapta tőlük. Bertóti alkotása egyébként idén még a 12. KAFF legjobb rövidfilmjének járó díját is elhozta.

 Bertóti Attila átveszi a Filmgalopp díját

Képek: Filmtettfeszt

süti beállítások módosítása