Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációk a 15. Filmtettfeszten

2015. szeptember 18. - dotandline

A 15. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle szeptember 30-tól október 4-ig tart, összesen 12 városban. Kolozsváron kívül Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon is hozzájuthatnak a mozinézők a legfrissebb magyar filmekhez. Részletes, városokra és napokra lebontott program a fesztivál honlapján található.

A kortárs rövidfilmek mellett látható lesz egy Cakó Ferenc retrospektív válogatás, ahol a rendezővel is lehet majd találkozni, valamint a gyerekekre is gondoltak a szervezők, így két Dargay Attila-film, a Szaffi és a Lúdas Matyi is szórakoztatja őket a nekik szóló animációs workshopok mellett. 

A Magyar rövidfilmes blokkban látható lesz Vácz Péter All I’m Saying című videóklipje, melyet a James nevű zenekar számára készített, valamint Lakos Nóra Egy napra visszamennék című hétperces dokuanimációja, melyben hét migráns kisgyerek beszél arról, milyen volt beilleszkedni az új kulturális-társadalmi környezetbe.

A Cakó Ferenc retrospektívbe 12 rövidfilmet válogattak a rendező életművéből: Dózsa 1514 (2014), A szék (1978), Ad astra (1982), Autótortúra (1983), Ab ovo (1987), Hamu (1994), Labirintus (1999), Vízió (2000), A róka és a holló (2003), Hé, S.O.S. (2005), Arc (2009), Érintés (2010).

Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenyének két blokkjában vetítik Bende Attila a kommunizmus emlékeiről szóló Memento című négypercesét, illetve Bertóti Attila Mese című alkotását, mely a 12. KAFF legjobb rövidfilmjének járó díját is elnyerte és legutóbb a 11. BuSho-n kapott 500 ezer forintos jutalmat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától.

Az idei CineFest rövidfilmjeiből is elhoztak néhányat a szervezők: ott lesz Zétényi Bori és Kreif Zsuzsanna többszörösen díjnyertes Limbo Limbo Travel című filmje, illetve Daniel Gray és Tom Brown Teeth című alkotása, mely az idei annecy-i filmfesztivál Fipresci díját hozta el.

A hagyományokhoz hűen idén is levetítik a Filmtett táborban készült rövidfilmeket, melyek animációs darabjairól itt írtunk.

Az eseményhez Bertóti Attila készített animációs szpotot.

Forrás: Filmtettfeszt

süti beállítások módosítása