Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Két magyar filmtervet mutattak be a Cartoon Movie-n

2018. március 20. - Herczeg Zsófi

A franciaországi Bordeaux-ban március 7. és 9. között rendezték meg a 20. Cartoon Movie-t, mely az európai Media Program által támogatott pitch- és koprodukciós fórum egészestés animációs filmek számára. A beválogatott projektek producerei a kétnapos esemény alatt filmterveikhez keresnek partnereket és nemzetközi forgalmazókat. 

Idén 60 animációs projekt szerepelt a fórumon, melyek közt két hazai alkotás volt. Gauder Áron Minden a Rokonom (As Long as the Grass Grow) című filmterve a francia Les Bateliéres Productions és a magyar Cinemon Entertainment (Salamon király kalandjai, Lengemesék) stúdióval koprodukcióban készül. A 90 perces családi film forgatókönyvét Gauder Áron és Bereményi Géza írta és egy megalázott és porba tiport nemzetnek állít emléket. A Minden a Rokonom egy indián mítoszokon alapuló teremtéstörténetet mesél el, ahol az ember nem a teremtés koronája, hanem a természet leggyengébb teremtménye. A film az idők kezdetekor játszódik, mikor a Nagy Öreg elkezdi létrehozni a világot egy marék sárból. Minden, amit teremt, új és névtelen, és hatással van a világ többi részére. Még az érzések és a vágyak is ismeretlenek, ám amikor megjelennek, a világ egyre bonyolultabbá válik.

A másik projekt Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egészestés filmterve, a Műanyag égbolt című sci-fi animáció, mely a magyar SALTO FILM, a francia Paprika Films, valamint a szlovák Artichoke stúdióval koprodukcióban készül. A Műanyag égbolt a Filmalap Inkubátor Programján nyert támogatást, mellyel 82 millió forintot kaptak a gyártási szakaszra. Egészestés animációnál ez nagyon kevés (összehasonlításképp a Salamon király legendája 800 millió forintból készült, ami szintén nem sok európai, vagy világviszonylathoz képest), ezért további anyagi források keresése egyértelmű volt. 

2219-re a termőföld eltűnik a Föld teljes felszínéről, a flóra és a fauna pedig a végleges kipusztulás előtt áll. Budapest teljes elszigeteltségben él. A tudósok egy különös növényt kísérleteznek ki, melynek rendkívül tápláló levelei vannak, viszont ez a növény kizárólag emberi húsból képes táplálkozni, halálos szimbiózisban élve a gazdatesttel. A város minden polgárának beültetnek egy ilyen növényt az 50. születésnapján. Stefan, egy 28 éves pszichiáter teljes mértékben hisz a rendszer szükségességében, mígnem felesége, Nóra önként jelentkezik a beültetésre.

muanyag_egbolt_1.jpg

Bánóczki Tibor & Szabó Sarolta: Műanyag égbolt

süti beállítások módosítása