Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

További animációk a Sundance-en

2016. január 22. - Herczeg Zsófi

Valójában nem csak 13 animációt vetítenek az idei Sundance fesztiválon, mindenhol megbújt egy-egy animáció, vagy egy olyan film, ami valamilyen módon kapcsolódik az animáció témához. 

Az amerikai dokumentumfilmes szekcióban lesz például a Nuts! című humoros alkotás, mely az orvos John Romulus Brinkley-ről szól, aki már a viagra megjelenése előtt képes volt potencianövelésre kecske heréinek beültetésével a férfi testbe. A filmre a Kickstarteren gyűjtöttek, egyébként csak részben tartalmaz animált szekvenciákat. A Nuts! kísérőfilmje a The Emperor of Time, melyet az animációkat is készítő Drew Christie jegyez. Az amúgy élőszereplős rövidfilm optikai eszközöket is használ az első mozgóképek bemutatására, a narrátor pedig Eadweard Muybridge, a híres mozgó ló fotósorozat alkotójának a fia. 

Szintén a US dokufilmes blokkban szerepel a Life, Animated című könyvadaptáció, mely egy autista fiúról szól, akit a Disney-rajzfilmek mozdítottak ki a befelé fordulásból. A film azt mutatja be, hogy az egyes Disney-szereplőkkel való azonosulás és empátia hogyan segítette és segíti ma is a fiú életét és ezáltal hogyan képes kifejezni az érzéseit és kommunikálni a külvilággal. Egy coming of age történet, ahol az animáció és a valóság egybefonódik.

A Gloves-on kívül lesz még egy animációs kísérőfilm, szintén a US doc szekcióban: a Suited mellett vetítik majd a The Saint of Dry Creek című párperces dokuanimot, melyben a főszereplő, Patrick Haggerty emlékszik vissza a késő ötvenes évekre, amikor először beszélt apjával arról, hogy meleg. Egyébként a Suited témájához passzol ez a történet, melyben egy brooklyni szabó céget mutatnak be, akik az LMBTQ közösségnek gyártanak személyre szabott ruhákat.

The Saint of Dry Creek from StoryCorps on Vimeo.

A Sundance-en debütál egy kanadai egészestés, a Snowtime!, mely André Melançon 1984-es élőszereplős filmjének, a La guerre des tuques (magyarul: A kutya, aki megállította a háborút) animációs adaptációja. A Snowtime egy québec-i faluban játszódik, ahol a téli szünetet élvező gyerekek elhatározzák, hogy hógolyócsatát rendeznek, aztán persze a srácok harcról alkotott nézeteltéréseiből konfliktus lesz.

Az Anomalisa nagy port kavart a filmes világban, nem csak mert Charlie Kaufman első animációja, vagy mert realista szexjelenetet tartalmaz, hanem mert a készítése is elképesztő volt (mint egyébként majdnem minden stop motion animációnak). Nálunk a decemberi világpremier előtt, az Anilogue-on vetítették, most a Sundance-en is látható lesz, ahol az alkotók is jelen lesznek és majd lehet őket kérdezni is. Egyébként rövid Anomalisa-werkekkel tele a net, ha valakit érdekel, például itt, itt, itt vagy itt talál részleteket, illetve itt a szinkronfelvételekről is láthat videót. 

A filmeken kívül lesznek kiállítások is, melyek az animációhoz kapcsolódnak és valamilyen virtuális valóságot mutatnak be. Emilie Joly, Sylvain Joly és Michaël Martin Sequenced című kiállítása például egy interaktív, antiutópisztikus anime sorozat első része, melyben egy tinédzser lány a Föld utolsó városának őre, aki az emberiséget ösztönös tudásának és társa jóindulatának, elemző képességének és előrelátásának felhasználásával próbálja megmenteni. 

sequenced.jpg

Andrew Goldstein, Robyn Gray és Michael Murdock interaktív kiállításán egy animált kísértetházban bolyonghatnak az érdeklődők, de ott lesz még a holland Arjan van Meerten egy szintén interaktív, meditációs animált videóklippel, valamint egy Kis herceg-adaptáció is látható majd a Pixar, a Dreamworks és az Oculus veteránjaitól The Rose and I címen, melyben a látogatók a kis herceghez hasonlóan utazgathatnak a Naprendszer bolygói között. 

the_rose_and_i_2.jpg

Forrás: Sundance

süti beállítások módosítása