Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ezért félünk újra szerelembe esni – Online a Felhők felett

2024. augusztus 29. - Herczeg Zsófi

Három év sikeres fesztiválkörút után felkerült a netre Hárshegyi Vivien MOME Anim diplomafilmje, a Felhők felett, melyet most a rendező kommentárjával is megnézhetünk.

Hárshegyi Vivien 2021-es MOME Anim diplomafilmje a Felhők felett, melyben a főszereplő lány ráeszmél, hogy mélyebb érzéseket kezd táplálni egy fiú iránt, ám előző tapasztalatai miatt retteg a szerelembe eséstől. Elmenekül a helyzet elől, és megrohamozzák az emlékei. Egy képzeletbeli, múltjában való utazás során bogozza ki összekuszálódott érzéseit.

A filmet Hárshegyi Vivien írta és rendezte, aki több karaktert szinkronizált is. Mellette több szerepben hallhatjuk Kizlinger Lillát, Vilmányi Benettet, valamint István Gergelyt. A Felhők felett producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, hangdizájnere Kalotás Csaba, a zenét Hegyi Olivér, Kalotás Csaba és Gergely István szerezte.

felhok_felett_2_1.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

A Felhők felett az annecy-i premier után szerepelt többek közt a zágrábi Animafesten, a román Animesten, a koszovói Anibaron, az észt PÖFF Shortson, a brüsszeli Anima fesztiválon, a Kaboom Animációs Fesztiválon, a cseh Anifilmen, a szlovén Animatekán, Ottawában, Londonban, Leedsben, Manchesterben, itthon pedig a Primanimán, a KAFF-on és a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is láthattuk.

Hárshegyi Vivien (1992) a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémia animációs OKJ képzése után 2016-ban végezte el a MOME animáció alapszakát, majd 2021-ben a Felhők felett című alkotásával diplomázott mesterszakon. Tagja a Piros Animation csapatnak (Hlavay Bencével, Erhardt Domonkossal és Damjan Lazinnal), ahol többek közt a Pénzmúzeumnak gyártottak kisfilmet. Instagram oldalát itt lehet követni.

Vivien új filmterve a Margareth című projekt, mely 250 ezer forintot kapott a Filmjustól, a Friss Húson pedig elnyerte a Lovas Nándor-díjat, azaz a pitchfórum fődíját. "Az animációs film nyelvi sajátosságait egyéni látásmóddal használja ki, s így a pitch alapján reménykedhetünk egy személyes indíttatású, ötletesen és mívesen kidolgozott rövidfilmben" – fogalmazott a Friss Hús pitchfórumának zsűrije. A produkció a CUB Animation gyártásában készül. A Margareth bekerült az Animafest Zagreb, az Animateka és a CEE Animation által közösen szervezett Rise & Shine workshopra, melyen ifjú tehetségek fejleszthetik új kisfilmjüket.

A film főszereplője Margareth, aki egy kocsmában tölti félévente esedékes találkozóját egy régi, általános iskolából ismert volt osztálytársával, Gildával. Hirtelen az asztaluknál terem egy fiú, Dunbar, akivel mindketten közös évfolyamba jártak. Dunbar szívélyesen köszönti Gildát, azonban Margarethre nem emlékszik, bemutatkozik neki. Ezt a lány személyes sértésnek veszi. Megőszül egy hajszála, majd szégyenében összezsugorodik. Ezt a fiú nem veszi észre, így véletlenül ráül. Margareth innen hallgatja ki a beszélgetésüket – Dunbarnak április 13-án a közeli Vidámparkban tartják a születésnapját, amire Gilda is hivatalos. Margareth bosszút esküszik. Felmond addigi munkahelyén a fogkrém gyárban és az ominózus vidámparkban kezd dolgozni, hogy előkészíthesse ördögi tervét a fiú születésnapjának tönkretételében.

süti beállítások módosítása