Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Betonkönnycsepp egy panelrengetegért – Online a Pá, kis panelom!

2024. február 26. - dotandline

Végre online elérhető Darabos Éva Pá, kis panelom! című MOME Anim diplomafilmje, mely egy otthonát elhagyó fiatal érzéseit önti szürreális képekbe.

Darabos Éva az alap- és mesterképzést is a MOME Animon végezte, fél évet töltött a finnországi Turkui Alkalmazott Tudományok Egyetemén Erasmus hallgatóként. 2020-as diplomafilmje a 2D digitális technikával készült Pá, kis panelom!, mely egy humorral fűszerezett kisfilm az otthon elhagyásáról. A főszereplő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie szeretett otthonából, egy panellakásból, a felkavaró hír hallatára pedig elöntik az érzelmek. Búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik, melynek becsapódása elindít egy szürreális körképet a hamarosan múlttá váló telepi életről.

A filmet nagyon szerették itthon: elnyerte a Cinemira TEEN Ifjúsági Filmfesztivál fődíját, azaz Legjobb magyar ifjúsági film díját, valamint a Legjobb rövid animációs film Aranymókus-díját is. A miskolci CineFest CineNewWave szekciójának fődíját nyerte 2021-ben, ahol Darabos Éva megkapta a magyar animáció ifjú tehetségei számára létrehozott Dargay Attila-díjat is. A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb rövidfilm és a Magyar Filmkritikusok díját kapta (mindkettőt megosztva).

pa_kis_panelom_x_darabos_eva.png

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

Külföldön többek közt az uruguayi Filmiskolák Nemzetközi Fesztiválja (Festival Internacional de Escuelas de Cine) versenyében lett a legjobb animáció, ugyanezt a díjat kapta a Barcelonai Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, a lengyel Animator fesztiválon a legjobb diákfilmnek választották, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animáció Fesztiválon pedig a legjobb dizájn díját nyerte. Versenyzett többek közt Annecy-ban, a PÖFF-ön, a zágrábi Animafesten és a Szarajevói Filmfesztiválon is.

Évi a 2021-es Animation Sans Frontières programban kezdte fejleszteni új rövidfilmjét, a Vidámparkot (Funfair), melyben egy fiatal nő a jövője elől egy lebegő, kocka alakú lakásba menekül, ahol egy szürreális lényekkel teli alternatív univerzumba vezető kaput talál. A projekt két díjat is nyert a CEE Animációs Fórumon: különdíjas lett a rövidfilmes versenyben, valamint megkapta a 35.000 eurós filmgyártási támogatást jelentő Ciclic Award-ot.

süti beállítások módosítása