Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Áprilisban kerül a mozikba a Kék Pelikan

2024. január 12. - dotandline

A tallinni világpremier után április 4-től végre mi is láthatjuk Csáki László '90-es évekbeli vonatjegy-hamisításokról szóló animációs dokumentumfilmjét, a Kék Pelikant.

Külföldi utazás? A '90-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg okosba'! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek. A film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

kek_pelikan_01_1.jpg

Csáki László: Kék Pelikan 

Kék Pelikan a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint például a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

A film tavaly novemberben a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Picks szekciójában mutatkozott be elsőként, ahová Nikolaj Nikitin kurátor olyan filmeket válogatott be, melyekre a fesztivál szervezői kiemelten szerették volna felhívni a nézők figyelmét. A Kék Pelikan fesztiválkörútja a Torinói Filmfesztiválon folytatódott, legközelebb pedig a franciaországi Fipadoc Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láthatja a nemzetközi közönség.

A Kék Pelikan című egész estés animációs film írója és rendezője Csáki László, producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment Kft. produkciójában és Temple Réka koproducer jóvoltából a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült. A Kék Pelikan 2024. április 4-től látható a hazai mozikban a JUNO11 Distribution forgalmazásában.

süti beállítások módosítása