Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Megjelent DVD-n és BD-n a Műanyag égbolt

2023. december 22. - dotandline

A Gamma Home Entertainment Kft. kiadásában megjelent DVD és Blu-ray lemezen Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egész estés animációja, a Műanyag égbolt című sci-fi. 

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

A Műanyag égbolt az Inkubátor Program nyerteseként indult és hamar kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi a program kereteit. Az egyedülálló animációs sci-fi a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta és magyar-szlovák koprodukcióban készült el.

muanyag_egbolt_dvd_bd.jpg

Világpremierje a Berlinalen volt az év elején, és azóta nagy sikerrel járja világszerte a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, legutóbb a legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról. A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja. A filmet idén Európai Filmdíjra jelölték egész estés animáció kategóriában.

A Műanyag égbolt producere Fülöp József, Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia.

A DVD és BD kiadványon angol és magyar felirat is található, valamin egy "Így készült a film" videó, amiben megismerhetjük az animáció gyártását. 

A Műanyag égbolt DVD és BD beszerezhető a Media Markt, a Libri és a Líra honlapján és boltjaiban 3490 és 6999 forintos áron.

süti beállítások módosítása