Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Műanyag égbolt esélyes lett a legjobb európai fantasztikus film díjára

2023. október 03. - dotandline

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta jövőben játszódó animációja a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat kapta a Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztiválon. A kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon adnak át a napokban. 

A Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztivál a műfaj egyik legnagyobb nemzetközi eseménye, amelyen a fantasztikus filmek mellett thrillerek, film noirok, fekete komédiák, valamint videójátékok és VR filmek is gazdagítják a programot. Az évről évre több ezer résztvevővel megrendezett esemény díszvendége idén a Brazil című kultfilm alkotója, Terry Gilliam volt.

202308199_5_rwd_1380.jpg

A világhírű francia alkotóról, Georges Mélièsről elnevezett Ezüst Méliès-díjjal a kontinens tematikus filmfesztiváljain tüntetik ki a legjobb sci-fiket, amelyek így versenybe szállnak az Arany Méliès-díjért, azaz a legjobb európai fantasztikus film címéért is. Az 1996 óta odaítélt elismerés idei kiválasztottjai közé került vasárnap este Strasbourgban a Műanyag égbolt, korábban pedig Madarász Isti Átjáróház című rendezése is, így mindkét magyar alkotás esélyes a 2023 legjobb fantasztikus filmjét illető Arany Méliès-díjra, amelyet a napokban Sitges-ben kezdődő fesztiválon jelentenek be.

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

A magyar-szlovák koprodukcióban készült filmet 2024 tavaszán láthatja a francia közönség Sky Dome 2123 címmel és francia szinkronnal.

A Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte és kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi az Inkubátor Program kereteit. A koprodukcióban készült alkotás a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása