Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Debreceni animáció nyerte a 30. Országos Diákfilmszemle fődíját

2023. szeptember 12. - dotandline

Augusztus 21. és 27. között rendezték meg a 30. Országos Diákfilmszemlét, melyen harminckét fiatal alkotása részesült elismerésben. A szemle fődíját Kecskés Csenge NOVA című animációs kisfilmje hozta el. 

A budapesti Aranytíz Kultúrházban megrendezett 30. Országos Diákfilmszemlén animációkat, filmdrámákat, dokumentumfilmeket, élőszereplős rövidfilmeket, természetfilmeket, digitális rajzanimációs etűdöket, krimi-vígjátékot, reklámfilm-paródiákat és horrorfilmeket díjazott a zsűri. A filmszemlén közönségdíjat és alkotói díjat is kiosztottak. A zsűri elnöke Matkócsik András operatőr, filmrendező volt.

nova.jpg

Kecskés Csenge: NOVA

A fődíjas Kecskés Csenge a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum mozgókép- és animációtervező szakképzésében tanult, ahol idén júniusban kitűnő eredménnyel vizsgázott. 

A hét és fél perces hosszúságú, digitális 2D animációs technikával készült NOVA témáját a napéjegyenlőség és a napfogyatkozás ihlette, és az emberi kapcsolatok, valamint a Nap és a Hold körforgása közötti hasonlóságról mesél. A film konzulens tanárai Hegedűs Tibor, Komlódi Judit, Országh Gábor és Váczi Lilla voltak. A kisfilm alább megnézhető.

Merza Gábor független filmes, Papp László médiatanár és Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező 30 éve azért hozták létre a diákfilmszemlét, hogy a fiatal filmeseknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. Az általános iskolás, középiskolás és fiatal filmesek saját korosztályi környezetükben mutathatják be legújabb filmes munkáikat a nagy nyilvánosság és a szakmai közönség előtt.

A szervezők a diákfilmszemle céljának nevezték azt is, hogy a filmezéssel foglalkozó fiatal generáció tagjai megismerjék egymást, és a jövőben is együtt tudjanak működni szakmai pályafutásuk alatt. A 30. Országos Diákfilmszemle díjazottjai itt találhatók.

Forrás: Filmhu, Dehír

süti beállítások módosítása