Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Amok – Terry Gilliam és több mint 100 fesztiválszereplés

2023. július 25. - dotandline

Egy év alatt 47 ország több mint 100 filmfesztiválja válogatta programjába Turai Balázs Amok című animációs rövidfilmjét, melynek executive producere a Monty Python-ból is ismert Terry Gilliam.

Az Amok nagyon erősen indult 2022 nyarán: júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a világ legnagyobb animációs fesztiválján Annecy-ban, majd a Szarajevói Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve-díjat

Turai Balázs filmjét a tavaly júniusi premierje óta 47 ország 105 fesztiválja válogatta be a versenyprogramjába, közülük 20 Oscar-kvalifikáló fesztivál. Olyan rangos seregszemléken szerepelt a film, mint Ottawa (Kanada), Sitges (Spanyolország), Bucheon (Dél-Korea) PÖFF Tallinn (Észtország), Clermont-Ferrand (Franciaország), Vienna Shorts (Ausztria) és Short Shorts (Japán). Idehaza a Friss Húson debütált az Amok, majd a KAFF-on, a Busho-n, a Primanimán, illetve az Anilogue-on is látható volt, és elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját is. 

balazs_turai_x_amok_01.jpg

Turai Balázs: Amok 

A film nemzetközi sikerei közül kiemelkedik, hogy az idei év elején Annie-díjra is jelölték – az 50. alkalommal megrendezett és a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) által szervezett esemény az egyik legrangosabb díj, melyet animációs film nyerhet.

A 14 perces, szöveg nélküli film főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Az Amok Magyarországon nem kapott állami támogatást, itthon egyedül a Filmjus Alapítvány támogatta 200 ezer forinttal 2019-ben. Az alkotók a Román Nemzeti Filmközponthoz (CNC) is beadtak pályázatot, akik közel 9,5 millió forintot szavaztak meg rá. A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. Az animáció lényegi részét Turai Balázs és Koska Zoltán készítette, a forgatókönyvhöz  Kerékgyártó Yvonne adott szkript doktori tanácsokat.

A film hazai gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, román részről a Safe Frame nevű cég (producerek: Mihai Mitrică, Helga Fodorean); a film társproducere Mártonffy Zoltán (CineSuper) volt.

Időközben újabb producer csatlakozott a csapatba: Terry Gilliam, a legendás Monty Python tagja, a Gyalog galopp, a Brazil és a 12 majom rendezője-írója. A legendás filmest lenyűgözte az Amok és Turai Balázs korábbi munkáinak (Candide, Róma bukása) világa, így örömmel vállalta, hogy executive producerként adja nevét az alkotáshoz.

A Boddah nevű gyártócég korábban Bucsi Réka és Tóth Luca Berlinaléra és Cannes-ba beválogatott filmjeit jegyezte, idén pedig Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című filmjével arat sikereket: a cannes-i Arany Pálma után elnyerte Annecy-ban a kisfilmes fődíjat, így egymás utáni két évben Boddah-produkció nyert a világ elsőszámú animációs filmfesztiválján. A Boddah jelenleg Bárány Dániel, Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs új animációs terveit, valamint Szimler Bálint egész estés filmjét készíti elő.

Forrás: Boddah

süti beállítások módosítása