Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Dot & Line vetítés a Friss Húson – és más remek animációs programok

2023. május 31. - Herczeg Zsófi

Június 1. és 7. között rendezik meg a 11. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melyen számos kiváló animációs filmet vetítenek, június 5-e pedig animációs nap lesz: Dot & Line vetítés és két szakmai beszélgetés várja az animáció rajongóit.

Június 5-én, hétfőn 16:45-től a Magyar Animációs Producer Szövetség és a nemrég létrejött Magyar Animációs Művészek Egyesületének tagjaival lesz beszélgetés a szerepükről, a magyar animáció helyzetéről itthon és külföldön, támogatási hiányosságokról, tartalomfogyasztási szokásokról, szívfájdalmakról és büszkeségekről. Ott lesz Gelley Bálint és Osváth Gábor a MAPSZ képviseletében, valamint Kreif Zsuzsanna és Pálfi Szabolcs az AA1 egyesületéből. Az ingyenes beszélgetés a Puskin kávézóban lesz.

dl_x_fh_2023.jpg

A beszélgetés után 18 órától a Friss Hús és a Dot & Line közös válogatásában menő kortárs magyar animációs alkotók kedvenc filmjeit vetítjük. Az utóbbi évek legjobb animációi Andrasev Nadja, Buda Flóra Anna, Bucsi Réka, Hegyi Olivér, Horesnyi Máté, Kreif zsuzsanna, Turai Balázs, Szakály Réka Anna és Herczeg Zsófi, a Dot & Line alapítója ajánlásával. A vetítés után 19:30-tól a Puskin kávézóban ők beszélgetnek a vetített filmekről. A vetített filmek Cannes-t és Annecy-t is megjárt alkotások:

  • Niki Lindroth von Bahr: Something to Remember (5’)
  • Benoît Chieux: Melting Heartcake (10’)
  • Rachel Gutgarts: Via Dolorosa (11’)
  • Lea Vidakovic: Family Portrait (15’)
  • Nicole Stafford: The Hork (4’)
  • Joseph Pierce: Scale (13’)
  • Adrian Dexter, Pernille Kjaer: Terra Incognita (21’)
  • Jalal Maghout: Have a Nice Dog! (14’)

A Dot & Line bemutatja blokkot kétszer vetítik, június 5-én 18 órától, valamint június 6-án 15 órától.

buda_flora_anna_27_still_01.jpg

Buda Flóra Anna: 27

A 11. Friss Hús magyar versenyprogramjában 7 animáció szerepel, többségüket először láthatja a hazai közönség. Ilyen Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas 27 című kisfilmje, Hegyi Olivér A szív kertje című animációja, Erhardt Domonkos Berlinalén díjazott MOME diplomafilmje, a Szemem sarka, Mira Zénó szintén MOME munkája, a Fox Tossing, illetve Mariai Gábor Remete sziget című alkotása. Két METU diplomafilm is szerepel a programban, újra nagyvásznon láthatja a közönség Bera Viktória Ketten, valamint Palotás Adél LIGHTS című animációit.

ice_merchants.jpg

João Gonzalez: Ice Merchants

A nemzetközi versenyprogram négy blokkjában szintén 7 animáció látható. Tom CJ Brown Christopher at Sea, Piotrek Chmielewski Crab, az Annie-díjas João Gonzalez Ice Merchants, Sander Joon Sierra, Nikita Diakur backflip, Morten Tšinakov és Lucija Mrzljak Eeva, valamint Joseph Wallace Salvation Has No Name című kisfilmje, melyek megjárták többek közt a Sundance-t, Annecy-t, az SXSW-t, az ottawai, a viborgi és a varsói fesztivált, valamint az animációs Oscar-nak hívott Annie Awardot.

Ha nem lenne elég az animációs program, a Friss Hús KIDS 1-2. (4-6 éveseknek, 7-10 éveseknek) blokkokban a legfrissebb, gyerekeknek szánt magyar animációkat láthatja a közönség nagyvásznon. Látható többek közt Lovrity Kata Rozi és Zafír szériájának első része, a Puskás Öcsi és barátai egy epizódja, két új Városi legendák és Kuflik rész, az Átjáró Másvárosba szintén két epizódja, a Cserebogarak és a Bab Berci sorozatok egy-egy része, és néhány gyerekeknek szóló egyedi kisfilm is.

A 11. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált 2023. június 1. és 7. között rendezik meg a Puskin moziban. Jegyek a mozi pénztárában és honlapján válthatók. A részletes program a fesztivál honlapján olvasható. A beszélgetések a Puskin kávézóban ingyenesek.

süti beállítások módosítása