Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Képregényes rezidenciaprogram: két hét alkotás

2023. május 25. - dotandline

Képregényeket, zin-eket, webes képregényeket, mangákat vagy illusztrációkat készítesz? Szerinted a képregény hasznos ahhoz, hogy felfedezzük a nők erejét és meséljünk a nőkről? Elégedetlen vagy azzal, ahogyan a nőket ábrázolják a mainstream képregényekben és a popkultúra termékeiben, különösen Dél-Kelet-Európában? Hozzájárulnál a kép megváltoztatásához? Használnád a képregényt a patriarchátus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a társadalmi egyenlőtlenség egyéb kapcsolódó formáinak megváltoztatására? Szeretnél utazni és találkozni hasonló gondolkodású művészekkel?

kepregeny_fesztival_230514-9185.jpg

Érsek Laura a 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon (Fotó: Kőrösi Tamás)

A WOMCOM arra invitál, hogy rövid képregényeket készíts a rezidens programjaik során, visszajelzést kérhetsz a mentoroktól, kiállításokon lásd viszont a munkádat, és csatlakozz egy kreatív regionális hálózathoz.

A WOMCOM a nőiség megélésének élményét támogatja rövid képregények készítésével bármely terület, bármilyen műfaj és forma kapcsán. Nyitottak a fikciós és nem fikciós képregényekre. A képregények a kéthetes rezidenciák alatt készülnek el, kiállításra kerülnek, nyomtatott antológiába rendezzük őket, valamint online is megjelennek a WOMCOM digitális platformján.

Mi az a WOMCOM?

A Women Power in Comics (WOM&COM) Horvátországból, Görögországból, Magyarországról, Montenegróból, Szerbiából és Szlovéniából hoz össze partnereket azzal a céllal, hogy erősítse a női művészeket, és elősegítse láthatóságukat és képviseletüket. A projekt emellett felhívja a figyelmet a képregényben megjelenő nők ábrázolására is.

A projekt és együttműködés két évig tart (2023 – 2024) és az alábbiakat tartalmazza:

Kéthetes rezidenciák, együttműködő és közösen alkotó terekként, amelyek egyenként 12 pályázót (többségükben nők) hoznak össze mentorok irányítása alatt. A WOMCOM négy rezidenciát kínál különböző programokkal. Így:

  • 2023. augusztus 24. – szeptember 7., Novi Sad (Újvidék), Szerbia
  • 2023. szeptember 17. – október 1., Zánka (a Balatonnál) és Budapest, Magyarország
  • 2024 júniusában Budva, Montenegro (a pontos dátum később jelenik meg)
  • 2024 szeptemberében Zágráb, Horvátország (a pontos dátum később jelenik meg)

Utazó kiállítás mutatja be a rezidenciákon készült munkákat. Az alábbi fesztiválok fogadják be az eseményt: PesText Fesztivál, Budapest; Tinta Fesztivál, Ljubljana; OHOHO Festival of Comics and Street Art, Zagreb; Novi Sad’s Comic Book Weekend in Novi Sad; Stripovanje Festival in Budva, Montenegro.

Nyomtatott antológia a rezidenciák alatt készült munkákból, ami a WOMCOM kétéves projekt végén jelenik meg.

WOMCOM Digitális Platform, amit a partnerek a művészek számára és a művészekkel együtt fejlesztenek ki, hogy kommunikálják a projekt eredményeit, és a résztvevő országok női képregény művészeinek láthatóságát szolgálja.

süti beállítások módosítása