Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

UKI7: "Imádom a játékos, gyermekien ártatlan és meglepő alkotásokat" – interjú Hugo Roccival

2023. május 15. - dotandline

Május 20-án és 21-én, a Gólyában rendezik meg a hetedik Ukmukfukk Zinefesztet, melyen előtérbe kerülnek a külföldi kiadók, különös tekintettel a régióban működő műhelyekre. Athéntól Amszterdamig mindenfelől érkeznek zinesek az Ukmukfukkra, néhányukat még a fesztivál előtt kérdeztünk a stúdiójukról, a helyi művészeti életről és arról is, hogy miket hoznak az Ukira. Elsőként Hugo Roccit, az amszterdami Terry Bleu kiadó vezetőjét kérdeztük.

portrait_terrybleu.jpg

Össze tudnád foglalni, hogy mi mindennel foglalkozik a Terry Bleu?

A Terry Bleu egy független könyvkiadó, mely 2016 óta egy rizográfiával és szitanyomással foglalkozó stúdió is. Nagyjából két évvel ezelőtt (2021-ben) új telephelyre költöztünk Amszterdam belvárosában. Az új helyen lehetőségünk nyílt arra is, hogy megnyissunk egy fizikai könyvesboltot, ahol a saját kiadású könyvek mellett más kisebb független kiadók munkái is megvásárolhatók. Ezenkívül könyvbemutatókat és kisebb kiállításokat is szoktunk szervezni.

Művészként hogy kerültél bele a nyomtatás, a zine-ek és könyvek világába?

Miután Franciaországból Amszterdamba költöztem, hogy a Gerrit Rietveld Akadémián tanulhassak, hamar feltűnt, hogy Hollandiában nincsenek igazán alkotó-orientált kiadók. Bár a grafikával és a fotográfiával kapcsolatos kiadványoknak erős piaca volt, hiányzott egy olyan felület, amely az illusztrált művészeti könyvek és poszterek kiadását segítette volna elő. Először a saját munkáim bemutatása motivált, de végül az a vágy vezetett a Terry Bleu kiadó megalapításához, hogy a Rietveld Akadémián tanuló ismerőseim műveit is bemutathassam a nagyközönségnek. A vállalkozás aztán egyre nőtt az Amszterdam helyi és nemzetközi közösségeiben kialakuló hálózat országos, majd globális kiterjedésével.

llaves_8.jpg

A LLAVES című kiadvány 

Könyvkiadóként mi vonz azokban a művészekben, akikkel együtt dolgozol?

Mindegyikükben más! Nagyon szeretem a mindenféle játékos, színes, gyermekien ártatlan és meglepő alkotásokat.

Egy korábbi, 2019-es interjúban említetted, hogy Hollandiában nem sok olyan kis könyvkiadó működik, mint a Terry Bleu. Ez még mindig így van?

Nem, és nagy örömmel tölt el, hogy mostanában már annyi új alkotóközösségről és kezdeményezésről lehet hallani!

Milyen kiadványokat hozol az Ukmukfukkra?

Épp most jelentettünk meg egy új könyvet Mélanie Corre-ral 29 heures címen, mely egy "utazás kövek, emberek és idők között." Ezen még meg sem száradt a nyomdafesték.

carros_1.jpg

A Carros című zine

Elhozom magammal a legújabb könyvemet, a LLAVES-t is, amit a nemrégiben tett mexikói utazásunk során látott kulcsboltok cégérjei inspiráltak.

Emellett még egy egész rakás könyvvel készülök, amit nemrég adtunk ki. Csak hogy néhány címet említsek ezek közül: a Carros Adriana Lozanótól, a One Hundred and Some Boats José Quintanartól, és a Marc’s Souvenirs Marc Hennes-től.

Melyik kiadványodra vagy a legbüszkébb?

Minden könyvünket imádom, de különösen gyönyörködtet Adriana Lozano Carros című munkája, amely 15 autót mutat be. Egyszerűen nem tudom megunni a könyv letisztult szépségét. Adriana egy hihetetlenül tehetséges illusztrátor, és mindig élvezet vele együtt dolgozni.

7. UKMUKFUKK ZINEFESZT

Időpont: 2023. május 20-21.

A vásár helyszíne: Gólya (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)

A belépés ingyenes!

Facebook-esemény

Az interjút Kakuszi Panna fordította.

süti beállítások módosítása