Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs lányok művei nyertek a Képregényfesztivál elsőszerzős pályázatán

2023. május 08. - dotandline

A 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál pályázatára elsőszerzős képregényesek küldhettek füzeteket. Veress Nikoletta Much Needed Love című képregénye az egybefüggő történeteknek szentelt füzetek között, Érsek Laura Hogyan lőtte le a dédim a hajóskapitány szeretőjét, és más történetek című válogatása pedig a gyűjteményes kötetek között nyert.

Mindkét képregényfüzet friss és energikus, bátor személyesség és érzékeny témaválasztás jellemzi őket. Veress Nikoletta és Érsek Laura munkái gyarapítják és árnyalják a női alkotók jelenlétét a magyar képregényes színtéren.

A két képregény kapható lesz a Képregényfesztivál részeként május 14-én rendezett képregényvásáron a Dürer Kertben.

mksz_anim_lanyok.jpg

Veres Nikoletta és Érsek Laura

Veress Nikoletta: Much Needed Love


A zsűri méltatása

"A Much Needed Love c. képregény sikeresen és hatékonyan egyensúlyozott az experimentális-közérthető mezsgyén. A történetvezetés friss és személyes, a képregény vizuális világa dinamikus. A finom ceruzavonások és az intenzív színblokkok mellett ehhez a hatáshoz a változatos oldalkompozíciók is hozzájárulnak. A zsűri külön értékelte az izgalmas és átgondolt tipográfiai megoldásokat: a tipó nemcsak a történet elmondásának az eszköze, hanem elhelyezése és játékossága megtestesíti azt a kreativitást, amely a képregény egyik központi témája."

Veress Nikoletta a MOME Animáció mesterszakos hallgatója, aki így mesél a képregényről: "A Much Veeded Love egy 32 oldalas hajtogatós képregény, egy színnel, riso technikával nyomtatva. Alapötletét egy könnyed és mulatságos sztori adta, amelyben egy elátkozott  Boszorkány beleszeret egy olyan személybe, aki ellopott tőle valami számára fontos dolgot. A  történet során a boszorkány lelkiállapotának változását követhetjük nyomon, azt, ahogyan felfedi a tolvajt, és ahogy ezt követően viszonyul hozzá.

veress_nikoletta_mintaoldal_1_kicsi.jpg

Veress Nikoletta: Much Needed Love mintaoldal

Három élmény hozott közel a zine/képregénykészítés megpróbálásához. Az első egy zine készítő kurzushét volt, amelyet a BPzines tartott, a második egy képregénykurzus Szép Eszterrel, és a harmadik, amikor beléptem a Silver Sprocket ajtaján. Ezt követően biztos voltam abban, hogy egyszer graphic noveleket szeretnék készíteni, a kérdés inkább arról szólt, hogy  mikor kezdjek neki. Így született meg az első lapozgathatósom, a Much Needed Love. Korábban csak oldalpárokkal szerepeltem a Hanyatló ifjúság és Posthuman zine kiadványokban, emellett pedig animáció téren mozgok otthonosan: jelenleg a MOME MA szakon készítem a diplomafilmem."

Honlap: nikolettaveress.com | Instagram: @veressnik

Érsek Laura: Hogyan lőtte le a dédim a hajóskapitány szeretőjét, és más történetek


A zsűri méltatása

"A zsűri értékelte a füzet grafikai sokszínűségét. Az egyes részek merész formanyelvi megoldásai miatt könnyű lenne az alkotást a kísérleti jelzővel illetni, de a történetek személyes jellege, őszinte és közvetlen hangja végig annyira közel tartja az olvasót, hogy a kötet elkerüli az öncélúság csapdáját. A könnyed, játékos vonalvezetésű narratívákba ékelődő komorabb, monokróm megszólalások komplex élménnyé teszik az olvasást, és ennek a dinamikának köszönhetően tud ez a kollekció megrajzolni egy kis epikai ívet. Érsek Laura kreatívan használja a képregény médiumának sajátosságait. A képek nem a szöveg hordozói, szövegek pedig nem magyarázatok. Épp ellenkezőleg: tökéletes egységet alkotnak."

Érsek Laura a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves animáció mesterszakos hallgatója. Gyerekkora óta ír történeteket, és mivel francia tévén nőtt fel, a francia és belga képregény-kultúra már korán beszippantotta. Eddig két rövid képregénye jelent meg nyomtatásban, az egyik a Mindenhol jó, de legjobb a Nagyinál, ami az 5PANELS Coven (2021) című antológiájában jelent meg, a másik a Lemonbite az It Used To Be Easy (MOME ANIM, 2022) antológiában. Kedvenc témái a halál és a groteszk, valamint ezek kombinálása. 

Instagram: @lamacornjr

ersek_laura_mintaoldal_1-3.jpg

Érsek Laura: Hogyan lőtte le a dédim a hajóskapitány szeretőjét, és más történetek mintaoldalak

A Frissen a nyomdába! programról

A Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál idén először hirdette meg Frissen a nyomdába! programját, amely pályakezdő alkotóknak segít az indulásban konzultáció és marketingtámogatás formájában. A zsűri tagjai Demus Zsófia, Gregor Lilla, Mráz István, és Szép Eszter, a 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál szervezői és a Magyar Képregény Szövetség tagjai voltak. A pályázatra beérkezett alkotásokat, tehát a mezőnyt így értékelik:

"Nagyon örülünk, hogy sok fiatal alkotó fantáziáját megmozgatták a képregényekben rejlő történetmesélés lehetőségei, és küldte képregényt többek között barátságról, high tech lovagokról, szerelemről, nagymamáról, szatírát az emberiség okozta kihalásról, 2000AD-t idéző harcról, furcsa álomról… A pályázatok között voltak hosszú történetek és rövidebbekből álló válogatások, és számtalan műfaj az allegóriától a fantasy-ig. A két nyertesen kívül további hat alkotónak küldtünk részletes visszajelzést: ismét arra biztatjuk az alkotókat, hogy a leírt szempontok közül építsétek be azokat, amiket hasznosnak éreznek, és pályázzanak jövőre is."

Ajánljuk minden képregényt szeretőnek a május 10. és 14. között megrendezésre kerülő Képregényfesztivál workshopjait és beszélgetéseit, ahol nagy tapasztalatú alkotóktól tanulhatnak és kérdezhetnek.

Forrás: MKSZ

süti beállítások módosítása