Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A tévében rúgja a bőrt a gyermek Puskás Öcsi

2023. április 06. - Herczeg Zsófi

Elkészült a Puskás Öcsi és barátai animációs sorozat első, 13 részes évada, melyet a Magyar Televízión mutatnak be. 

A sorozat a gyermek Puskás Öcsi életrajza, a vele kapcsolatos történetek és városi legendák alapján készült, valamint felhasználták hozzá Kemény Kristóf író és Mayer Tamás illusztrátor háromkötetes Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai című mesekönyv-sorozatát is. A sorozat Facebook-oldalán április elsején, Puskás Ferenc születésnapján adtak hírt az alkotók arról, hogy az első évad hamarosan látható a Magyar Televízió műsorán.

"Éppen három éve annak, hogy 2020 április elsején debütált [...] a Puskás Öcsi és barátai mesesorozatunk első, A rongylabda c. pilot epizódja." – írta Facebook oldalán Takó Sándor, a sorozat egyik producere. "Az első film a Mecenatúra program támogatásával készülhetett el, Szöllősi György kezdeményezésére, Mayer Tamás és Kemény Kristóf nagysikerű mesekönyve alapján, Gellár Csaba rendezésében. Minden várakozást felülmúló siker volt, a Nemzeti Sport együttműködésével rövid idő alatt elértük a százezres nézettséget is."

puskas_ocsi_es_baratai_2.png

Gellár Csaba: Puskás Öcsi és barátai A rongylabda

A sorozatról Gellár Csaba rendező három éve így nyilatkozott: "Puskás Ferencet minden magyar felnőtt ismeri, tisztában vagyunk vele, hogy milyen magas elvárások lesznek a sorozattal szemben. Az általunk megszólított öt-nyolcéves korosztály azonban többségében még nem hallott Puskás Öcsiről, így különösen izgalmas, hogy sokan rajzfilmhősként ismerhetik meg a nevét és történeteit először. Meglepő és szép pillanat lehet majd számukra, amikor később megtudják, hogy a rajzfilmhősük nemcsak hogy létezett, de nagyot alkotott a való életben is."

A sorozat előzetese Puskás Ferenc születésének 96. évfordulóján, április elsején érkezett meg. A széria első epizódja, A rongylabda a gyártócég Vimeo oldalán nézhető meg.

Gellár Csaba 2013-ban végzett a MOME animációs mesterképzésén Blackwood – Hogyan írjunk Blackwood cikket? című Edgar Allan Poe novellaadaptációjával, valamint részt vett a MOME Kortárs gyerekversek és -dalok projektjében is, melyben Miklya Zsolt  Karima-álom és Kiss Ottó Tavaszi medvedal című verseihez készített animációt.

A film gyártója a Film Positive Productions, szakmai partnere a PUSKAS.COM, producere Lajos Tamás, Takó Sándor és Bederna László, szakértő-producere Szöllősi György, szakértője pedig Kemény Kristóf. Az animáció első része a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2018-ban, majd 2021-ben a Nemzeti Filmintézettől kapott több mint 137 millió forintnyi összeget a teljes első évad.

süti beállítások módosítása