Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hedonista főurak szórakozása sokkolja az annecy-i fesztivál közönségét

2023. március 30. - Herczeg Zsófi

Újabb kategóriákat jelentettek be az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál szervezői: a diplomafilmek között versenyez Mira Zénó MOME Anim mesterszakos diplomafilmje, a Fox Tossing.

Június 11. és 17. között rendezik meg Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melynek két hete kezdték el nyilvánosságra hozni a versenyprogramjait. Ahogy korábban írtuk, a rövidfilmes versenyben szerepel Buda Flóra Anna legújabb animációs kisfilmje, a 27.

Most újabb kategóriákat jelentettek be: a diplomafilmek, a tv-filmek és az alkalmazott animációk versenyét. A diplomafilmes szekcióban 47 kisfilm szerepel, köztük egy magyar alkotás található: Mira Zénó MOME Anim mesterszakos diplomafilmje, a Fox Tossing

fox_tossing_still_005.jpg

Mira Zénó: Fox Tossing

A 8 perces film egy barokk kastély parkjában játszódik, ahol kerti mulatságot rendeznek: a táj idilli, a társaság kellemes, az ételek főúriak, minden a tradíció és a kifinomultság jegyében zajlik. A kert másik részében, ezzel egy időben ketrecek csattognak, kötelek suhognak, rókák vinnyogása hallatszik. A kezdeti idillből a film lassan átvezet az élvezetek másik szintjére és kezdetét veszi a kegyetlen játék: a “rókadobálás”, amely egyre véresebbé, egyre brutálisabbá válik.

Mira Zénó a film korai verziójával 2020-ban diplomázott a MOME animáció mesterszakán, ám csak nemrég fejezte be a gyártását, ugyanis teljes egészében ő maga rajzolta és animálta. A Fox Tossing vágója Czakó Judit, a hangdizájnt Pongor András készítette, a zenéjét Tomaso Albinoni szerezte, producere Fülöp József.

Mira Zénó 2016-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA, majd 2020-ban az MA animáció programjában, jelenleg ugyanitt posztgraduális hallgató. Nyolc éve dolgozik animációs és grafikai tervezőművészként. Számos különböző projektben vett részt tervezőként és animációs rendezőként, emellett képzőművészettel is foglalkozik. Fő érdeklődési területe a kísérleti animáció, elsősorban a grafikai expresszivitás érdekli. Munkáiban a valóság elemeinek vizuális költészetté való transzformálására törekszik. Munkáit Vimeón és Instagramon lehet követni.

mira_zeno.jpg

Mira Zénó 

Forrás: AIAFF

süti beállítások módosítása