Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Három animációs projektnek szavazott támogatást az NFI

2023. február 14. - dotandline

Tizenkét alkotás, köztük három animációs projekt gyártására szavazott meg közel 130 millió forintos támogatást a Nemzeti Filmintézet: folytatódhat a Cserebogarak és a Szőrmók Ovi című sorozat, Pataki Szandra pedig újabb kisfilmet készíthet.

A Nemzeti Filmintézet több, mint 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. Az elmúlt időszakban már több mint száz izgalmas alkotás készült el a legkülönbözőbb műfajokban. 

A Televíziós Döntőbizottság január 17-i döntésén 26,88 millió forintot szavazott meg B. Nagy Ervin magyar olimpikonok gyerekkorát bemutató Cserebogarak című animációs sorozatának 6. és 7. epizódjára. A Kemény legények című részből megismerhetjük Kemény Dénes vízilabdázó, az olimpiai bajnok magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának gyerekkorát, A fekete párduc című részből pedig az Aranycsapat világhírű kapusának, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Grosics Gyula pályáját. A sorozat gyártója az Omega-Kreatív Bt.

b_nagy_ervin_cserebogarak_6.png

Kemény legények látványterv (Forrás: B. Nagy Ervin behance)

A 2022. december 6-ai döntésen két animációnak szavaztak támogatást. Hamarosan újabb kalandokba keveredik Lila Lali plüssállat barátaival az Umatik animációs stúdió Szőrmók Ovi című filmsorozatának folytatásában. Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezők kedves karaktereit újabb kilenc epizódon keresztül nézhetik a legkisebbek. Az 5-13. részre 94,5 millió forint támogatást nyert az Umatik gyártóstúdió.

Újabb kisfilmet készíthet Pataki Szandra: az Albert tudja cím animációs rövidfilm középpontjában egy neurotikus perfekcionista áll, aki minden erejét bevetve kész segíteni kollégái életén, akkor is, ha ők ezt nem akarják. A projekt gyártója a Mythberg Films Kft., a támogatás összege 6,48 millió forint. A projektről itt mesélt nekünk a rendező.

pataki_szandra_x_albert.png

A CEE Animációs Fórumhoz készült látványterv

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása