Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Megérkezett a Műanyag égbolt előzetese

2023. február 08. - dotandline

Végre online is látható a legújabb egész estés magyar animáció, a Műanyag égbolt című disztópikus sci-fi előzetese. A film a 73. Berlinálén debütál, itthon pedig március 30-tól tűzik műsorra.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Műanyag égbolt című sci-fi 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt. Ebben a nem túl távoli jövőben, ahol az emberiség túlélésének kegyetlen ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A főszereplők Szamosi Zsófia és Keresztes Tamás, akik nem csak hangjukat, hanem megjelenésüket is kölcsönözték a figuráknak.

A filmben a két főszereplő mellett Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót láthatjuk animált formában. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is láthatók a vásznon. A karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.

muanyag_egbolt_03.jpg

A magyar SALTO Film és a szlovák Artichoke animációs science fiction filmje a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával a Proton Cinema és a RTVS - Rádió és Televízió Szlovákia koprodukciójában készült. Műanyag égbolt producere Fülöp József, Sipos Orsolya és Juraj Krasnohorsky, társproducere Petrányi Viktória.

A Műanyag égbolt világpremierje ebben a hónapban lesz a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Encounters szekcióban, majd március 30-án kerül a magyar mozikba a Forum Hungary forgalmazásában.

Forrás: Forum Hungary, NFI

süti beállítások módosítása