Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kiállítás nyílt Teleki Kitti Trixie the Pixie projektjéből a K11-ben

2022. december 11. - dotandline

December 7-én nyílt Teleki Kitti animációs filmrendező kiállítása, a Trixie the Pixie: Flow House a K11 LABOR-ban, melyet január 6-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. December 13-án a rendező tart tárlatvezetést.

Teleki Kitti animációs filmrendező projektje, a Trixie the Pixie 2021-ben indult az Instagramon, az alkotó MOME Anim diplomamunkája idén rektori különdíjban részesült. Az oldal egy huszonéves internetes perszóna, Trixie életébe ad bepillantást. Önismereti útját – generációjához hasonlóan – az Instagramon dokumentálja, az ő feedjébe azonban nem csupán a legjobb pillanatok kerülnek be. Látjuk, hogy olykor ő is szorong, éretlenül viselkedik és küzd az időbeosztással. A mikro-kontentek (GIF-ek, illusztrációk, képregények) a fiatal felnőtteket érintő aktuális témákról és kérdésekről szólnak, melyek önálló vizuális naplószerű etűdökként is értelmezhetőek. Trixie esetlenségére a karakter ábrázolásmódja is ráerősít, éppen ettől tudunk könnyen azonosulni vele.

teleki_kitti_x_trixie.jpg

Teleki Kitti és a Trixie projekt

A K11 LABOR galériában nyílt interaktív kiállítás a Trixie élményeit feldolgozó installációs szituációkon és mozgóképes tartalmakon keresztül mutatja be, hogyan lehet a mentális egészséggel és az önismerettel kapcsolatos kérdéseket az animáció segítségével tematizálni. A látványvilág ismerős lehet: a régi rajzfilmeket idéző vizualitás vagy éppen az ikonikus Polly Pocket játékokra reflektáló Flow House-struktúra egyaránt apró, nosztalgikus utalások a kilencvenes és kétezres évek fordulójára, amikor Trixie még gyerek volt.

Trixie the Pixie szerint a Flow House az a hely, ahol garantáltan lecsendesítheted az elméd. Ő maga már több mint egy éve kutatja, melyek azok a hatékony relaxációs gyakorlatok, amelyek által sikerülhet összhangba kerülni magunkkal, értékelni a jelent és újra megtalálni a lelki egyensúlyt. Ma már a legapróbb dolgok, például a hangyák számolgatása vagy a növényekkel való interakciók is képesek örömet okozni neki. A kiállításon Trixie arra buzdít mindenkit, hogy a minket körülvevő élő és élettelen dolgokat, hétköznapi tárgyakat és tereket alternatív módon szemléljük.

trixie_the_pixie_0.jpg

Trixie szereti a magyar alkotókat és szeret velük együttműködni. A Flow House kertjének zenei installációját Barta Gyöngyi készítette, Trixie ebédlőasztalának kerámiái pedig a SOUTERRAIN, illetve Parázs Bianka munkái.

A tárlat január 6-ig tekinthető meg, Teleki Kitti rendező pedig december 13-án, kedden 18 órakor tart tárlatvezetést a K11-ben.

Trixie the Pixie: Flow House kiállítás


Kurátor
: Viski Noémi

Trixie: Teleki Kitti

Playtronica zenei installáció: Barta Gyöngyi

A kiállítást támogatta tárgyaival: SOUTERRAIN, Parázs Bianka

Közreműködött: Szodfridt Bernadett

Tárlatvezetés a rendezővel: 2022. december 13. kedd 18 óra

Helyszín: K11 LABOR (1075 Budapest, Király utca 11.)

A Flow House 2022. december 8. és 2023. január 6. között látogatható.

Forrás: K11 Labor

süti beállítások módosítása